Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Jak Super.cz již informoval, českou hudební scénu v úterý brzy ráno opustil zpěvák Karel Štědrý (†80). S láskou na něj vzpomínají nejen kolegové, ale i přátelé. Ti nám prozradili, že konec zpěváka bohužel nebyl vůbec lehký.

„Že se blíží konec, to jsem tušil. Měl jsem o něm bohužel pár nepříznivých zpráv. Nebudu to nijak rozebírat, nicméně podle toho, co jsem se dozvěděl, v poslední době už ani nevycházel z pokoje a koukal smutně do jednoho místa. Chůze mu dělala strašné problémy, takže i když nebyl ve špitále, nikam nevycházel, a už byl v poslední době o poznání skleslejší,“ řekl nám kamarád Štědrého.

První náznaky toho, že u něj může vypuknout Alzheimerova choroba, se objevily již před dvěma lety. Tehdy se zúčastnil Evergreen Tour, velkého turné s Evou Pilarovou, Pavlínou Filipovskou, Yvettou Simonovou a Josefem Zímou.

„Tři hodiny uváděl celou show i s paní Filipovskou. Viděl jsem jich několik a obdivoval jsem paní Pavlínu, jak to zvládala. Pan Štědrý už tehdy zapomínal, občas nenavázal na její repliky a podobně. Byly chvíle, kdy to musela utáhnout sama. Tehdy se to ale ještě asi spíš přičítalo věku, i když také někteří diváci si mezi sebou šuškali, jestli náhodou nemá pan Karel Alzheimera,“ všiml si jeden z lidí, který přišel se zpěvákem často pracovně do styku, ale zároveň se považoval za jeho přítele.

Podle některých informací zpěvák už tehdy měl vědět o své nemoci, a proto se před každým koncertem mnohem víc snažil nabiflovat připravené texty. Měl opravdu velkou snahu, aby se vše povedlo, a tak se na něj ve chvílích, kdy to nebylo úplně ono, vůbec nikdo nezlobil.

Projevu nemoci si nešlo nevšimnout ani na dubnových narozeninách. Jeden z kamarádů a kolegů, který byl v přípravném týmu koncertu, si v souvislosti s tím vzpomněl na kupodivu překvapivě milou a veselou historku. „Tehdy už bylo jasné, že tu nemoc Karel má. Při koncertě už docela dost zapomínal. I Karel Gott nebyl ten den úplně ve své kůži, nebylo mu dobře, takže když si na jevišti povídali, vypadávalo jim, o čem se spolu bavili, jenže i přesto to tak fantasticky podali, že zbourali divadlo. Lidé se strašně smáli a vůbec si neuvědomili, že skutečně nejedou podle scénáře, ale že jde o realitu. Měl jsem až slzy na krajíčku od smíchu i dojetí. Bylo to nádherně lidské,“ prozradil nám informátor.

Všichni z těch, které jsme oslovili, byli z odchodu Karla Štědrého, jakkoli ho čekali, velmi smutní.

„Byl to slušný chlap a skvěle se choval k dámám. Nad nikoho se nepovyšoval, nefrajeřil, a že mohl, když byl tak úspěšný v podnikání. Bude mi po něm strašně smutno,“ uvedl za všechny jeden z nich.

Reklama

Další články

Načítám