Hlavní obsah
Článek

Roztomilý rošťák na fotce patřil k populárním československým zpěvákům a proslavil se nejen na koncertních pódiích, ale i na filmovém plátně. Měl velkou slabost pro ženy, dvakrát se rozvedl a nakonec přeci jen našel svou životní lásku, jež s ním zůstala až do konce života. Společně se svou ženou emigroval a bylo zakázáno hrát jeho písničky. V zahraničí zůstal i po pádu komunistického režimu, kde také zemřel. Poznali jste?

Waldemar Matuška (†76) se narodil 2. července 1932 v Košicích, ale dětství prožil v Praze. Jeho maminka byla zpěvačkou Vídeňských operetních divadel. Waldemar se vyučil sklářem, ale brzy ho naplno oslovila hudba. Zpíval a hrál hned na několik hudebních nástrojů a vystupoval v různých kapelách.

V 60. letech se stal jednou z hvězd divadla Semafor a posléze divadla Rokoko, kde sólově i v duetech oslňoval nadšené publikum. Největší úspěchy sklízel po boku Evy Pilarové (†80), ale zpíval i s Jiřím Suchým a Karlem Štědrým (†80) a později s Karlem Gottem (†80), Jitkou Zelenkovou (73) či Martou Kubišovou. Celkem dvakrát zvítězil v anketě Zlatý slavík a stal se kulturním fenoménem 60. let. Nezapomenutelné jsou jeho hity Slavíci z Madridu, Tereza či Ach, ta láska nebeská.

Jeho vzrůstající popularita mu zaručila úspěchy také na hereckém poli. Ač nedisponoval hereckou průpravou, měl na rozdíl od jiných populárních zpěváků a zpěvaček přirozený herecký talent. Objevoval se zejména ve filmech, kde uplatnil své pěvecké umění. Zahrál si v muzikálech Noc na Karlštejně, Kdyby tisíc klarinetů či komedii Limonádový Joe.

Waldemar Matuška byl znám jako velký bohém, který rád bavil své okolí. V soukromém životě se po jeho boku vystřídala řada krásných žen. Jeho první manželkou byla Jiřina Šťástková, s níž měl dvojčata, holčičky, které tragicky zemřely na následky pochybení při očkování. S Jiřinou Šťástkovou měl ještě syna Miroslava. Tragédie však manželství natolik poznamenala, že nakonec došlo k rozvodu.

Podruhé se oblíbený zpěvák oženil s Hanou, přezdívanou Dulina, ale ani tohle manželství nedopadlo dobře. Pět let pak Waldemar žil s herečkou Jitkou Zelenohorskou, se kterou se nakonec rozchází a utíká ke své životní lásce a pěvecké partnerce Olze Blechové. S tou se roku 1976 oženil s spolupracoval s ní ve skupině K.T.O. (Kamarádi táborových ohňů). S Olgou má Matuška syna Waldemara.

Ač byl Matuška velmi populární, rozhodl se roku 1986 emigrovat společně s manželkou do USA, kde se usadil na Floridě. Za velkou louží vydal několik desek a koncertoval pro české krajany. Tehdejší komunistická garnitura ihned zakázala hrát jeho skladby a odebrala mu titul zasloužilý umělec.

Matuškovi i po revoluci nadále žili na Floridě. Waldemar se do vlasti vracel jen občas, aby účinkoval v několika televizních pořadech a zahrál si na různých koncertech a beneficích.

Waldemar Matuška zemřel 30. května 2009 na zápal plic a selhání srdce. Pohřeb se konal na pražském Žofíně a populárnímu zpěvákovi se přišly poklonit tisíce lidí.

Reklama

Další články

Načítám