Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Zatímco mnozí jeho kolegové herci navzdory současné situaci doufají, že nedojde k opětovnému uzavření divadel, principál Divadla Bez zábradlí, herec a režisér Karel Heřmánek (76), premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vyzval k opaku - aby divadla uzavřeli. Heřmánek má strach o herce, především ty v rizikové skupině.

E-mail psal Karel Heřmánek soukromě, dopis se ale dostal na veřejnost. Jeho pravost Super.cz Heřmánek potvrdil s tím, že se jej rozhodl napsat vzhledem k dramaticky stoupajícímu počtu nakažených koronavirem.

„Zavřete, prosím, divadla, stejně jako tomu bylo na jaře. Ve všech civilizovaných zemích tomu tak je. Uvědomte si, prosím, že herci jsou v tuto chvíli nejohroženější skupinou. Všichni obyvatelé jsou chráněni na pracovištích a ve veřejném prostoru řadou vládních nařízení a opatření. Herci ne! Již nyní je činnost divadel z důvodů nákaz a karantén značně ochromena. Jako ředitel nechci ohrozit zdraví svých starších kolegů. Za to odmítám nést jakoukoliv zodpovědnost,“ píše se mj. v dopise adresovaném vládním představitelům.

„Nerad bych, aby se někteří z hereckých seniorů dostali do vážných zdravotních potíží,“ dodává Heřmánek s tím, že „příspěvková divadla není třeba nikterak sanovat“ a „pro podporu OSVČ by se snad nějaké řešení našlo“.

Divadlo Bez zábradlí, vedené Heřmánkem a jeho ženou Hanou, má za sebou jako všechny ostatní krušné chvíle, kdy se nehrálo, a tím pádem nevydělávalo. Teprve nedávno zahájili novou sezónu a doufali v lepší časy. Tomu navzdory se Heřmánek rozhodl dopis napsat. „Nebyl bych proti tomu, aby se hrálo, pokud by to herce neohrožovalo. Ani by to nebylo v mém zájmu. Mám ale obavu o zdraví herců,“ řekl Super.cz.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám