Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Když jsme byli pozváni na kostýmovou zkoušku nové komedie v Divadle Bez zábradlí, kterou režíruje jeho principál Karel Heřmánek (76), první, co nás upoutalo, bylo jeho zranění. Herecký nestor je stále aktivní sportovec a způsobil si úraz na kole. "Prst jsem měl do pravého úhlu, ale už to skoro nebolí," mávl rukou s velkým obvazem Heřmánek.

Povídat si chtěl ale hlavně o divadle. To s manželkou Hanou Heřmánkovou nejen vede a hraje v něm, ale věnuje se i režii. Pod jeho taktovkou vzniká i nové představení Hra, která se zvrtla, které sklízí velké úspěchy ve světě a principál věří, že stejně tomu bude i u nás.

"Já poprvé režíroval už hodně dávno, ještě kdysi v Divadle Na zábradlí, pak v Řeznické, a jakmile jsme se osamostatnili a vzniklo naše divadlo, tak už režií přibývalo," vysvětlil Heřmánek, který tak i ušetří, když nemusí najímat režiséry odjinud. S financemi divadla to totiž bylo dlouhou dobu na štíru.

"Dotace jsme měli minimální, náš případ je atypický, protože jsme dostávali grant jeden a půl milionu ročně, což nestačí ani na nájem. Byli jsme nejchudší z pražských divadel. Tento rok jsem ale spokojenější, protože rada pro kulturu nám zvýšila grant na čtyři miliony. I díky tomu můžeme dělat i tuto náročnou komedii, a snad se povede vrátit se i k tradici přehlídky slovenské divadelní tvorby," dodal Heřmánek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám