Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Dnes je tomu rok od smrti národem milovaného zpěváka Karla Gotta (†80). Pamětníci, kteří měli možnost sledovat kariéru Zlatého slavíka od jeho počátků, jistě vzpomínají na 60. léta, kdy se Karel Gott postupně dral na výslunní československé, ale i zahraniční hudební scény.

Ukázka z filmu Karel

Po svém ukončení angažmá v Semaforu založil s bratry Štaidlovými vlastní divadelní scénu Apollo. Ta byla sice roku 1967 ukončena, ale Gott nadále zpíval za doprovodu Skupiny Ladislava Štaidla.

Stal se také sběratelem nejrůznějších hudebních ocenění, a to nejen Zlatých slavíků. Úspěšný byl mimo jiné i na Bratislavské lyře, což byl nejpopulárnější a největší hudební festival populárních písní v Československu (první místo v roce 1966).

Netrvalo dlouho a Gott prorazil i v zahraničí, především ve svém oblíbeném Německu, kam se celý život rád vracel a spolehnout se mohl na obrovskou fanouškovskou základnu.

Osudové pro něj bylo seznámení se skladatelem Karlem Svobodou (†68), který mu napsal hudbu k jeho nejslavnějším písním (namátkou jmenujme například Lady Carneval či Včelka Mája).

Roku 1967 s bratry Štaidlovými a Karlem Svobodou odletěli do Las Vegas, kde úspěšně koncertovali. Není divu, že si později i díky obrovské popularitě v Německu vysloužil přezdívku Zlatý hlas z Prahy.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám