Hlavní obsah
Článek

Speciální dar ke svým 80. narozeninám převezme příští týden v Liberci Karel Gott (†80). U příležitosti jeho koncertu na libereckém hudebním festivalu Benátská! mu dar vytvořený ve školní sklářské huti předají zástupci Střední umělecko-průmyslové školy ze Železného Brodu na Jablonecku.

Škola zatím tají, co přesně chce tuzemské popové ikoně věnovat. „Má to být překvapení,“ odráží dotazy na dar ředitel školy Libor Doležal.

„Dárek to nebude ledajaký, ale vrcholné mistrovské sklářské dílo, které bude jakousi analogií mistrovského umu Karla Gotta,“ tvrdí ředitel.

Škola zatím pouze zveřejnila fotografie, na nichž skláři budoucí dar foukají a formují na huti a také snímky, ukazující celý výtvor už zabalený v krabici.

Na nápad s velkorysým a skvělým dárkem přišel ředitel školy společně s Pavlem Mikezem, pořadatelem festivalu Benátská!.

Takhle Karel Gott reagoval na píseň k jeho narozeninám.

„Chtěli jsme Karla Gotta obdarovat nejen speciálním koncertem, ale i dary lokálních partnerů, jejichž význam a jméno dalece přesahuje hranice našeho regionu. Proto jsme zapojili i železnobrodskou ‚sklandu‘,“ upřesnil Pavel Mikez.

Historie železnobrodské umělecké průmyslovky sahá až do dvacátých let minulého století a během více než devadesáti let z jejích bran vyšly osobnosti jako Blanka Matragi, Rony Plesl nebo Zdeněk Lhotský, autor skleněného sarkofágu pro dánskou královskou rodinu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám