Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Josef Abrhám (†82) odešel do hereckého nebe za svou životní láskou Libuškou Šafránkovou (†68). Vynikající herci tvořili harmonický pár 45 let. Celý život se vzájemně podporovali a pečovali o sebe. Abrhám se s o čtrnáct let mladší Šafránkovou oženil v roce 1976. Společně vychovali syna Josefa (45), který je režisérem, scenáristou a producentem.

Jeden z nejvýznamnějších českých herců okouzlil svou budoucí ženu téměř okamžitě. Když se poprvé setkali v divadle, Šafránková prý ihned prohlásila: „Toho si vezmu“. Tehdy ještě netušila, jak moc se její věta blíží k pravdě. Jiskra ostatně přeskočila oboustranně. Chodili se dívat na představení toho druhého a dlouho si vykali. Scházet se mohli díky Pavlu Landovskému (†78), který Šafránkové pomohl sehnat v Praze byt.

Háček byl v tom, že Abrhám byl v době seznámení se Šafránkovou zadaný. Jeho přítelkyní byla zpěvačka Naďa Urbánková. Osudové lásce ale nejde poručit. Urbánková se o tom, že se Abrhám schází s jinou, dozvěděla, jak už to tak bývá, jako poslední, když jí o milostném poměru řekla kadeřnice. Dlouhou dobu byla na Abrháma naštvaná, protože ji dva roky vodil za nos, ale už mu dávno odpustila a všechny rány zahojil čas.

Abrhám se Šafránkovou společně zářili i na filmovém plátně. Už coby manželé si zahráli například v komedii Svatební cesta do Jiljí nebo ve filmu Vrchní, prchni!, který patří vůbec k nejoblíbenějším českým filmům. Naposledy se jako herci potkali ve vánočním snímku Přijde letos Ježíšek? (2013).

Reklama

Další články

Načítám