Hlavní obsah
Článek

Geniální vyšetřovatelé to nemají lehké. Své o tom ví inspektor Trachta z filmu Rozpuštěný a vypuštěný, jehož neotřelé metody vedou vždycky k dopadení pachatele, ovšem smetanu za něj pokaždé slízne kolega Klečka. Nejinak je tomu i v případě pátrání po záhadně zmizelém továrníku Bierhanzlovi, který se zabývá výrobou vyhlášené masti pro růst vlasů.

Film vychází z cimrmanovské divadelní hry Ladislava Smoljaka (†78) a Zdeňka Svěráka (88) Vražda v salonním coupé, tentokrát však bez účasti „největšího českého génia“. Ladislav Smoljak, který se ujal režie, si do role inspektora Trachty vybral Jiřího Zahajského (†68). Mladého praktikanta Hlaváčka hrál Marek Brodský (64), další postavy ztvárnili mj. Rudolf Hrušínský (†73), Petr Čepek (†54), Josef Abrhám (†82), Vlastimil Brodský (†81) či Zdeněk Srstka (†83).

Svěrák ostrouhal

Roli inspektora Trachty nakonec Smoljak nenabídl Svěrákovi. Druhý jmenovaný ji přitom hrál na prknech Divadla Járy Cimrmana a logicky očekával, že se v ní objeví i na stříbrném plátně. Jenže Smoljak trval na profesionálním herci, a proto oslovil Zahajského.

Svěrák tedy řekl, že se spokojí se ztvárněním hajného Hlaváčka. Jenže toho už režisér nabídl Rudolfu Hrušínskému. Svěráka, na kterého tak zbyla jen malá role básníka Jelínka, to mrzelo.

Sprostý podezřelý

Naproti tomu ostatním hercům malé role nevadily. Například Vlastimil Brodský byl rád, že jeho kloboučník Oulík patří k menším partům, protože měl tou dobou řadu dalších pracovních povinností a původně chtěl natáčení zcela odmítnout – kývl jen proto, že ve filmu hraje jeho syn Marek.

Milovníci vtipných hlášek si ve filmu přijdou na své. Trachta například radí Hlaváčkovi, že vyslýchanému Oulíkovi má tykat, protože má před sebou sprostého vraha. Když se dotyčný ohradí, opraví se: „No přinejmenším sprostého podezřelého.“

Životní rada

Trachta, jehož vyšetřovací metody jsou vskutku neortodoxní, svému praktikantovi uděluje také nejrůznější životní moudra. Jedno z nich zní: „Zapamatujte si, chlapče, zásadu č. 8, která neplatí jenom u policie: Na světě je to tak, že jedni orají a vláčejí, a druzí sklízejí.”

Legendární je i Hlaváčkův popis výslechu prostitutky Vilmy – asi nejvíc se do paměti zapsalo: „Co si to pořád píšeš, mourku?“ a „Hledej, šmudlo.“

Není malých rolí…

Třešničkou na dortu jsou „Kachny. Kachny. Kachny. Kachny…“ z úst Zdeňka Srstky. Slavný kaskadér se domníval, že se svou textově nenáročnou roli nemusí nijak učit, a tak v hospodě mazal karty s Rudolfem Hrušínským. Když to Ladislav Smoljak zjistil, hnal ho od „čertových obrázků“ s tím, že si má někde v klidu pilovat dokonalou výslovnost daného slova.

Perličky z natáčení

Ve filmu se v malé roli bordelmamá objeví Jaroslava Adamová (†87). Herečka s obsazením souhlasila i proto, že chtěla udělat radost svému manželovi Juliu Albertovi, který byl velkým fandou cimrmanovského humoru.

Filmovou manželku Rudolfa Hrušínského ztvárnila Blažena Holišová (†80). Jako manželský pár se oba herci objevili také ve filmech Slavnosti sněženek (1983) a Jak básníkům chutná život (1987).

V závěrečné scéně filmu odchází bosý inspektor Trachta pražskou Nerudovou ulicí, která vede do kopce. Herec později vyprávěl, že nevěděl, kdy uslyší „stop“, aby se zastavil. A protože nechtěl zkazit záběr, šel pořád nahoru, i když už to nebylo třeba.

Točilo se i v pasáži mezi Kožnou a Havelskou ulicí v Praze či na nádraží v Praze – Dejvicích a dále mj. v roztockém Tichém údolí. Na oblíbenou komediální detektivku Rozpuštěný a vypuštěný (1984) se můžete podívat na Prima Max.

Reklama

Další články

Načítám