Hlavní obsah
Článek

Filmová tvorba Ladislava Smoljaka (†78) a Zdeňka Svěráka (88) patří právem do zlatého fondu naší kinematografie. Komedie obou tvůrců jsou totiž prošpikovány inteligentním humorem, skvělými hláškami, geniálním timingem i kultovními postavami a díky tomu je můžeme vidět kdykoli.

Jednou z velkých klasik je také snímek Vrchní, prchni (1980), který na Televizi Seznam uvidíte 22. listopadu od 20:15 hodin.

Nenápadný knihkupec Dalibor Vrána je štvancem své chronické záliby v ženách, v jejímž důsledku musí platit několikery alimenty. Kvůli tomu žije od výplaty k výplatě a na třídním srazu může jen tiše závidět spolužákům, kteří to dotáhli „vejš“. Jednoho dne se ale jeho život změní od základů.

Osud mu přihraje do cesty náhodu, díky které začne svou svízelnou životní situaci řešit originálním způsobem. Sympatický podfukář s nevinnou tváří Josefa Abrháma (†82), bizarní soused Pařízek, jehož postavu si Zdeněk Svěrák napsal na tělo, sexy kočka Dagmar Patrasová, krutý severní vítr a nezapomenutelná honička na karlovarské kolonádě ve stylu němých grotesek – to je mix ingrediencí, ze kterých je umíchán výborný komediální příběh.

Pane vrchní, platím…

Inspiraci k námětu získal prý Svěrák jednoho večera, když po divadelním představení přišel vyfešákovaný na večeři do jedné malostranské restaurace. V obleku s motýlkem si ho někteří hosté pletli s vrchním. Každopádně Svěrák ve scénáři velmi dobře vystihl tehdejší dobu, kdy lidé při čekání na číšníka nebo na vrchního v hospodách mnohdy opravdu vyseděli příslovečný důlek.

Smoljak nechtěl vzteklouna

Svěrák si při psaní scénáře myslel, že role Dalibora Vrány by nejlépe sedla Petru Nárožnému. Ten tehdy spolupracoval s Miloslavem Šimkem a Luďkem Sobotou a lidé ho měli zafixovaného jako vzteklouna, ve kterém každou chvilku bouchnou saze. A protože režisér Smoljak si ve filmech potrpěl na tzv. vážené herce, Nárožného obsadit nechtěl. Místo toho navrhl Josefa Abrháma, s čímž zase nesouhlasil Svěrák. Jako režisér měl ale Smoljak hlavní slovo, a tak si nakonec prosadil svou.

Stačilo se zaposlouchat

Titulní písničku Severní vítr měl původně nazpívat Pavel Bobek. Ten ji odmítl, protože tehdy zpíval výhradně americký repertoár. Smoljak si tedy pustil demoverzi, kterou nazpíval Jaroslav Uhlíř (78). A pak si řekl, proč hledat někoho jiného, když je Uhlíř ideální.

Vysoký herec budil respekt

Scéna s příslušníkem Veřejné bezpečnosti, kterého hrál Alexej Pyško, se měla původně natáčet skrytou kamerou s tím, že auta budou normálně projíždět. Ovšem ve chvíli, kdy se Pyško postavil na křižovatku, zůstala všechna auta stát a řidiči čekali, co se bude dít.

Nesmrtelný Prdlavka

Velorex si filmaři zapůjčili a na natáčení ho vozili na korbě nákladního auta. Vozítko jezdilo pouze tehdy, když mělo být na scéně. Všichni víme, že právě kvůli tomuto autíčku dali sousedé Vránovi posměšnou přezdívku Prdlavka.

A loni v listopadu byla nedaleko Vozové ulice na Žižkově, kde filmový knihkupec bydlel, slavnostně pokřtěna nová autobusová zastávka U Prdlavky. Křtu se pochopitelně zúčastnil Zdeněk Svěrák, který dorazil v ikonickém zeleném oblečku, ve kterém si zahrál ve filmu. Jeho hlas navíc ohlašuje zastávku pasažérům. Sám Josef Abrhám na velorex vzpomínal v dobrém, jen si stěžoval na obtížné řazení a katastrofální výhled.

Reklama

Další články

Načítám