Hlavní obsah
Článek

Svátek tuzemské filmografie, vyhlašování cen České filmové a televizní akademie Český lev, je za dveřmi. O nových laureátech se rozhodne v sobotu večer.

Na cenu bylo tradičně nominováno deset hereček a stejný počet herců: pět v hlavních kategorií a po pěti za role vedlejší.

V kategorii Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli byly nominované Tereza Ramba (34) (Vlastníci), Jenovéfa Boková (Karel, já a ty), Iva Janžurová (82) (Teroristka), Eliška Křenková (Křehké doteky) a Dagmar Havlová (71) (Vlastníci).

Lva za role vedlejší pak mohou získat Klára Melíšková (52) (Vlastníci), Kateřina Janečková (Národní třída), Jitka Čvančarová (46) (Nabarvené ptáče), Pavla Tomicová (61) (Vlastníci) a Anna Geislerová (48) (Amnestie).

Z herců hlasující akademiky nejvíce zaujali Alois Švehlík (Na střeše), Jiří Lábus (Vlastníci), Petr Kotlár (Nabarvené ptáče), Jiří Schmitzer (Staříci) a Hynek Čermák (Národní třída) za role hlavní, a David Novotný (Vlastníci), Jan Cina (Národní třída), Duy Anh Tran (Na střeše), Vojtěch Kotek (Vlastníci) a Ladislav Mrkvička (Staříci) v rolích vedlejších.

Nejvíce nominací získaly filmy Vlastníci (12), Nabarvené ptáče (11) a Staříci (10). Vyhlašování proběhne v pražském Rudolfinu, galavečer v přímém přenosu odvysílá Česká televize.

Reklama

Další články

Načítám