Hlavní obsah
Článek

V pondělí ve věku 83 let zemřela v pražské LDN v Malvazinkách herečka Jiřina Švorcová (†83). A přestože neměla děti, truchlí po ní její prasynovec Martin Švorc. Jeho žal je o to větší, že se nemohl s milovanou tetou rozloučit.

„Byla to moje prateta,“ vyřkl Švorc, když jsme mu oznámili, že jeho teta zemřela. „Víte, já jsem si dneska nechal doma telefon, proto mi to asi zatím nikdo nezavolal. Tuhle informaci jsem vůbec nevěděl,“ svěřil se Švorc, který jen těžko hledal slova.

„Byli jsme v kontaktu, než ji odvezli do nemocnice. Tam jsem ji navštívit nemohl. Neměl jsem totiž přístup. Několikrát jsem to zkoušel, ale jelikož jsem nebyl na seznamu osob, které k ní mohli, nepustili mě tam,“ šokoval svým tvrzením Švorc, který nyní lituje, že se nesnažil víc. „Na seznamu byli moje babička a můj táta. Nikdy se mi ale nepovedlo tam jít s nimi, aby mě pustili. To už nenapravím,“ kal se prasynovec komunistické herečky, který na pratetu vzpomíná jen v dobrém.

„Jako malý jsem každý víkend jezdil za babičkou a dědou a ona tam bydlela s nimi. A když zrovna někde nepracovala, tak jsme se vídali. Byla to hodná teta, která mě rozmazlovala,“ dodal Švorc.

Jiřina Švorcová byla před třemi měsíci v kritickém stavu hospitalizována v Ústřední vojenské nemocnici v Praze – Střešovicích, později byla převezena do Malvazinek. Od května byla Švorcová ve Střešovicích udržována v umělém spánku, selhávaly jí důležité životní funkce.

Smrt Jiřiny Švorcové zasáhla i její kolegy z branže. A všichni do jednoho se shodli, že i když byla jiného politického smyšlení, než oni, nemohou o ní říct nic špatného.

"To mě mrzí. Byly jsme spolužačky od prvního ročníku. Byly jsme dlouhou dobu v jednom angažmá v Divadle na Vinohradech, pak se ale naše cesty rozešly především občansky. Je pravda, že se o ní povídá, že za minulého režimu nezištně pomáhala kolegům, i když jiného politického přesvědčení," zavzpomínala herečka Jiřina Jirásková.

To  režisér Jiří Adamec dodnes nezapomněl, jak pomáhala svým kolegům. "O mrtvých se má mluvit jen dobře. Byla chválená za to, že pomáhala kolegům, zároveň ji ale kritizovali za to, že tehdy nepomohla všem. To ale nešlo."

Se Švorcovou měla tu čest spolupracovat i herečka Simona Stašová. "To se dozvídám až od Vás. Slyšela jsem, že na tom zdravotně nebyla už moc dobře, takže je to pro ni vysvobození. Vždy, když zemře člověk, je to smutné. Když jsem ve svých sedmnácti osmnácti natáčela Ženu za pultem, chovala se ke mně hezky nejen ona, ale i pan Menšík a další kolegové. Ona nikomu neublížila, alespoň já o tom nevím. Byla to žena, která se nepřekabátila, naopak si své přesvědčení udržela až do smrti. Klobouk dolů a všechna čest. Nepřála by si ale nějaký tyátr, když se kolem ní neděl ani po revoluci až do její smrti. Čest její památce."

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám