Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Naše nejoblíbenější herečka se po snímcích Báječná léta pod psa a Kolja, které natočila před více než patnácti lety, dočkala další velké filmové role. Libuše Šafránková (†68) září ve filmu Donšajni, který si k pětasedmdesátinám nadělil režisér Jiří Menzel.

Premiéra byla ve velkém stylu. Poprvé v historii se film promítal ve velkém sále pražského Rudolfina, rozlévalo se francouzské šampaňské a nechyběl skoro nikdo, kdo v české kultuře něco znamená. A nejvíc zářila sama Šafránková. Zpočátku měla sice nasazené tmavé brýle, ale když je sundala, opět jsme viděli plachý pohled krásné Popelky.

Libuška šla z náruče do náruče, nevíce polibků dostala od samotného režiséra, který před ní dokonce poklekl. Věnoval se jí i herecký partner Martin Huba, jenž ve snímku ztvárnil její životní lásku. A když s filmovou delegací stála na pódiu, místo v sále jí samozřejmě držel manžel Josef Abrhám (†82).

Šafránková se v posledních letech objevovala zejména v televizních projektech včetně seriálu Gympl s (r)učením omezeným, výjimkou byla jen pohádka Micimutr. O to víc se všichni těšili, až ji uvidí na velkém plátně. A i když zvuk nebyl zrovna ideální, protože hudební svatostánek není technicky předurčen k tomuto typu produkce, vadilo to jen málokomu. Libuška byla úžasná, stejně jako její kolegové.

Donšajni byli posledním filmem, v němž si zahrála Jiřina Jirásková (†81). Hlavní mužskou postavu ztvárnil Jan Hartl, jenž na premiéře bohužel chyběl, stejně jako Ivana Chýlková (60), která hrála Libuščinu dceru, nebo Emma Smetana (36), která dostala roli její vnučky. Kromě nich se ve filmu objevila řada operních pěvců a hlavně pěvkyň a pánové jistě ocení, že o pohledy na ženská ňadra v něm také není nouze.

Reklama

Další články

Načítám