Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Po oznámení, že nás navždy opustila herečka Jiřina Jirásková (†81), se okamžitě vyrojily spekulace, že se sama předávkovala léky. Tak to ostatně už před Vánocemi plánovala. Jenže její nejbližší to kategoricky odmítají. „K lékům neměla přístup a byla tak extrémně slabá, že ani fyzicky by to nezvládla,“ brání ji přátelé, kteří na ni mají pěkné vzpomínky.

„Byl jsem u ní asi třicátého prosince a mluvili jsme o tom, co je potřeba dělat, aby se ještě mohla vrátit do života. Slíbila mi, že bude jíst, že bude chodit, a bude se hodně snažit. Mluvili jsme o tom, že to ještě má smysl, být tu. Proto se mi nezdá, že by se záměrně předávkovala léky. Vždyť si sama nedošla ani na záchod. Nedovedu si proto představit, jak by se jí povedlo obstarat si pilulky,“ kroutí hlavou režisér Jiří Adamec (76). „Myslím, že na to nemohla mít ani sílu. Bylo to mimo její technické možnosti, aby něco takového mohla udělat,“ tvrdí kategoricky muž, který Jiráskovou obsadil například do velké televizní ságy Pojišťovna štěstí.

A to samé si myslí i další blízký zesnulé herečky. „Mohu vám potvrdit, že technicky by to už nebylo možné. Přímo to vylučuji. Tuto variantu prosím úplně shoďte ze stolu. Na 99,9 procent je to blbost. Ani fyzicky by to nemohla udělat. Nezvládla by to,“ tvrdí kategoricky Jiří Strach, který se snažil Jiráskové suplovat vnuka. Ten tuší, proč herečka už neměla zdraví v pořádku a nevidí za tím ani její oblíbené kuřivo a pití.

„Kouření ani pití koňaku na její zdraví nemělo vliv. Naopak, právě to jí prodlužovalo život. Podle mě se spíš sečetly zdravotní komplikace, složité operace, několik narkóz. V tomto věku to je strašná darda na organismus a z toho se člověk jen tak nevzpamatuje. Její maminka kouřila snad ještě víc a dožila se téměř stovky. Její genetika byla protinikotinová, to bych jí nevyčítal, právě naopak,“ usmívá se při vzpomínce na herečku Strach.

S herečkou měl šanci potkat se před kamerou například i Igor Bareš alias Harry z Pojišťovny štěstí. „Jsem alespoň rád za to, že jsme se potkali na natáčení nejen Pojišťovny, ale nově i televizního filmu Vánoční hvězda, který před svátky uvedla Česká televize. Paní Jirásková tam hrála mou maminku. Sám jsem se díval, zda bude na paní Jiráskové vidět únava, jakou už při únorovém natáčení pociťovala, ale vůbec to nebylo poznat. Taková to byla skvělá herečka,“ vysekl poklonu kolegyni Bareš, který Jiráskové v přestávkách v natáčení nábožně naslouchal.

„Choval jsem k ní takový respekt, že jsem spíš poslouchal to, co vyprávěla. Patřila mezi lidi, kterých se můžete maximálně jen ptát,“ dodal.

Jejím kolegům dal za pravdu také lékař, který konstatoval, že herečka zemřela stářím.

Reklama

Další články

Načítám