Hlavní obsah
Článek

Nečekaná smrt herce s velkým „H“ Radoslava Brzobohatého (†79) jen den před jeho osmdesátými narozeninami zdrtila celou uměleckou obec. I ti nejtvrdší chlapi mají slzy na krajíčku, kolegyně hvězdy filmů Princ a Večernice, Atentát, Ucho nebo seriálů Ulice či Vyprávěj byly také šokem bez sebe a neubránily se dojetí.

„Ne, ne, ne, ne, nezlobte se, nashle,“ odmítla jako jediná komentovat smrt bývalého životního druha Jiřina Bohdalová (92), která se s ním loni veřejně usmířila při natáčení filmu Vrásky z lásky. Je to logické, nechce, aby se jejich údajný rozkol opět mediálně rozebíral. Ostatní spolupracovníci Brzobohatého byli sdílnější.

„Prosím? (dlouhé ticho) A kolik mu bylo let?“ ptala se nevěřícně Jiřina Jirásková (†81), která má se zesnulým hercem bohaté profesní zkušenosti. „Byl to vynikající herec a mimořádně dobrý kolega. Navíc umřel jako strašně mladý kluk,“ dojala se Jirásková. „Tyhle věci jsou pro mě vždycky rána pod pás. Na to se člověk nemůže psychicky připravit. Ale aspoň vím, že tam nahoře mám dalšího kamaráda, se kterým se sejdu,“ dodala smířeně.

„Jsem z toho špatný, strašně těžko se mi o tom mluví. Moc mě to zasáhlo, je to veliká rána a v souvislosti s přípravou oslavy jeho osmdesátin je to katastrofální zpráva. Na pátek zval kamarády na posezení do kavárny. Byl to úžasný kamarád. V kladenské nemocnici mu byla voperována endoprotéza, tak je otázkou, zda u něj nenastala nějaká embolie,“ přemítal herec Rudolf Jelínek, jenž si s Brzobohatým zahrál například i v celosvětově oceňovaném snímku Atentát. Později vyšlo najevo, že jeho kamaráda zabila akutní cévní příhoda.

„Cože? Ježišmarjá, jak to? To je katastrofa. Radek byl můj kamarád. Potkali jsme se už v jeho prvním pražském angažmá v divadle v Libni. Moc jsme si rozuměli. Nemám slov. Teď půjdu asi já,“ rozrušil se zase herec Jan Skopeček, který se také zúčastnil natáčení Vrásek z lásky režiséra Jiřího Stracha.

„Umřel nám jednoznačně jeden z nejlepších herců všech dob, které tato země kdy měla. Není co řešit. Je to největší ztráta tohoto roku,“ pronesl zkroušeně režisér Jiří Strach, kterému se v podstatě podařilo natočit nejen poslední film se zesnulým hercem, ale také ho ke konci kariéry usmířit s bývalou ženou Jiřinou Bohdalovou díky jejich společnému obsazení do snímku o tom, že láska nerezaví v žádném věku. „Tak bych to nevnímal, že se mi něco podařilo. Pánbůh si to tak přál, abych zrovna já s ním natočil poslední biják do kin a aby si to ještě dali spolu s Jiřinou Bohdalovou. Bylo to dílo osudu,“ věří režisér.

„To jste mě tedy nepotěšili. Je to strašný, jsem z toho moc smutná. Není to příjemná zpráva. Zůstala jsem stát jako opařená na chodníku, když jste mě o tom informovali. Potkávali jsme se spolu celý profesní život. Od divadla v Libni až po Vinohrady. Smutný, smutný, smutný,“ vysoukala ze sebe opařená Jana Štěpánková, která si s kolegou naposledy zahrála v seriálu Život je ples, v němž Brzobohatý hraje dědu Požára, který v patnáctém díle zemře na nemoc.

„To není možný, to se nemohlo stát! Vždyť v televizi běží kampaň na jeho oslavu osmdesátin!“ nechtěl věřit svým uším představitel faráře Řípy v seriálu Igor Bareš. „To je hrozné. Na place jsme se potkávali, ale dialogy jsme spolu neměli. Největší vzpomínku, kterou si na něj odnáším, je jeho role v Nočních jezdcích. Ve všech rolích byl úžasný, ale tahle mě zasáhla nejvíc,“ neskrýval zármutek Bareš.

Reklama

Další články

Načítám