Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Nedávno zesnulá herečka Jiřina Jirásková (†81) se na sklonku života chtěla vdávat. Za muže si chtěla vzít v žertu nejen bývalého ředitele Divadla na Vinohradech Jindřicha Gregoriniho, ale stejnou nabídku učinila také třeba režiséru Jiřímu Strachovi či knězi Romualdu Štěpánu Robovi, který například pohřbíval Václava Havla. „Chtěla psát papeži, aby to bylo možné,“ svěřil se farář.

Toho k nemocné herečce přivedl právě Jiří Strach, jenž měl Jiráskovou ve svém filmu Vrásky z lásky. A ve snímku také zástupce Boha na zemi Romuald pohřbíval filmovou postavu Jiráskové Jižnou. Strach chtěl přítelkyni zaopatřit, neboť prý bylo cítit, že její konec se blíží. Romuald Štěpán Rob proto poskytl slavné ženě zpověď, pomazání nemocných a svaté přijímání. Ke konci života prý hvězdě filmů Světáci, Sestřičky či Fany kříž nemoci vyoral v srdci hlubokou brázdu, a tak se stále častěji modlila.

„Každé setkání jsem myslel, že je tak trochu poslední. Byla už tolik křehká a zesláblá. Ještě jsme se to pokoušeli vyspravit přívlastkovým červeným vínem nebo nějakou dobrotou. Přesto každé setkání nepostrádalo humor i vážnost, dětskou prostotu i zkušenost ženy, jež je v závěru života zkoušená bolestí, kterou hrdě nesla,“ prozradil Katolickému týdeníku kněz. Ten se také nepřímo zastal tolik kritizované zpěvačky Lucie Bílé, když uvedl, že měla s Jiřinkou Jiráskovou krásné ženské přátelství.

Reklama

Další články

Načítám