Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Okaté děvčátko na fotce se stalo jednou z našich nejznámějších a nejúspěšnějších umělkyň. Prožila si období štěstí a slávy, ale i chmur - to když jí v 70. letech zakázali vykonávat milované povolání. Po smrti své životní lásky zůstala sama. I když vlastně ne tak docela. Partnerem jí bylo a je jeviště.

Jiřina Jirásková (†81) se narodila 17. února 1931 v Praze. Začala studovat klášterní gymnázium, ale protože disponovala velkým hereckým talentem, přestoupila na konzervatoř a poté na DAMU, kterou dokončila v roce 1950. Za studií hostovala v Národním divadle, v 60. letech zase v Činoherním klubu. Po absolutoriu na jeden rok nastoupila do divadla v Hradci Králové a poté zakotvila v Divadle na Vinohradech, jehož byla v letech 1990 - 2000 ředitelkou, a kde působí dodnes.

Jirásková má na kontě mnoho divadelních rolí, i když do povědomí diváků se zapsala především rolemi filmovými. Před kamerou debutovala v roce 1953 jako krejčová Tonička Rousová ve snímku režiséra Jindřicha Puše Krejčovská povídka. Nezapomenutelná je její postava Marcely v legendárním filmu Světáci Zdeňka Podskalského, v níž naplno rozehrála svůj komediální talent. Mezi dalšími jen namátkou uveďme roli Babi v Kachyňově filmu Sestřičky, přísnou primářku Venclovskou ve filmu Fany, kde si zahrála po boku další skvělé herečky Jiřiny Bohdalové, nebo řídící Hubičkovou v trilogii Slunce, seno...

Za svůj herecký um získala hned několik významných ocenění. V roce 1988 titul Zasloužilé umělkyně, o deset let později Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře, rukou jí potřásl také prezident Václav Klaus, když jí v roce 2006 předával státní vyznamenání Medaili Za zásluhy.

Jirásková byla jednou vdaná. Jejím manželem byl herec Jiří Pleskot, kterého si diváci pamatují například jako dědečka uličnice Lucie z filmu Lucie, postrach ulice. Manželství trvalo pouhý rok a skončilo, protože Jiřina, jak sama říká, selhala. Jejím osudovým mužem byl režisér Zdeněk Podskalský, po jehož boku strávila celých 27 let, kterého si ale nikdy nevzala za muže. Neměli spolu ani děti, což považuje za životní chybu.

I když Jiřinu Jiráskovou v posledních letech trápí zdraví - prodělala operaci střev, kyčelního kloubu, kýly a očí -, neodepře si cigaretku nebo skleničku oblíbeného koňaku. Svůj život zkrátka žije naplno.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám