Hlavní obsah
Článek

Tohle ale musí být k vzteku – otevřete jakékoli dveře, a vypadne z nich nějaká mrtvola. Přesně to zažívá nebohý středoškolský učitel George Camel, který se jen shodou okolností ocitne v ohnisku sváru dvou konkurenčních gangsterských band, jež svádějí zuřivý boj o šek na milión dolarů.

Čtyři vraždy stačí, drahoušku… je mimořádně zdařilá crazy komedie, kterou natočil režisér Oldřich Lipský (†62) ve spolupráci s osvědčeným scenáristou Milošem Macourkem (†75). Příběh, který paroduje komiksové seriály s gangsterskými náměty, se odehrává ve fiktivní „západní“ zemi Bonzánii. Byl volně inspirován humoristickým románem Mrtvým vstup zakázán, který napsal chorvatský spisovatel Nenad Brixi.

Film hýří spoustou vizuálních nápadů, nesmrtelných gagů i hlášek – připomeňme aspoň „My všichni jsme Gogo“ nebo „Dej fem ten fek fem fek“. Nedílnou součástí příběhu jsou obrázky Káji Saudka (†80), který dokonale zvládal klasický americký styl komiksů a reklam s tzv. pop up girls, a s Milošem Macourkem spolupracoval už předtím i na filmu Kdo chce zabít Jessii? (1966).

Na place se sešla herecká elita

Učitele Camela ztvárnil režisérův bratr Lubomír (†92). Je to takový uťápnutý naivka, který se ve svých žácích marně snaží vzbudit lásku k Shakespearovým veršům. Nakonec je ale obviňován ze zločinů, které nespáchal, a paradoxně se z něj kvůli tomu stane obletovaná hvězda. Oldřich Lipský chtěl do této role obsadit původně Radoslava Brzobohatého (†79), ale kvůli jeho velkému pracovnímu vytížení oslovil nakonec Lubomíra.

Celý příběh je zalidněn množstvím dalších barvitých postav, mezi nimiž nechybí energická novinářka Sabrina (Jiřina Bohdalová (92)) a šéfka zločinecké bandy Kate (Iva Janžurová (82)). Role Camelovy všetečné bytné Harringtonové se nádherně zhostila Marie Rosůlková (†91) a zlotřilého drsňáka zvaného Gogo ztvárnil skvělý Josef Hlinomaz (†63).

Hromotluckého člena zločineckého gangu Billa si zahrál Zdeněk Kryzánek (†55). Byla to jeho vůbec první filmová role po propuštění z vězení – odseděl si tři roky za „činnost neslučující se s postoji socialistického člověka“…

Šlo to i bez Becherovky

Bratrům Lipským to na place fungovalo, ale Lubomír byl také pěkné kvítko. Scénu, kdy se coby Camel ocitne po flámu v posteli s Peggy (Stella Zázvorková, †83), se oba herci rozhodli kvůli větší „autentičnosti“ vylepšit lahví Becherovky. Nekompromisní režisér je ale nechal vystřízlivět a scénu museli zopakovat.

Lubomír Lipský také vzpomínal, s jakou chutí přihlížel scéně, kdy se v koupelně plné bublinkové pěny utkaly Sabrina a Kate. Bylo to tak dokonalé, že pak tleskal a skandoval „Opakovat, opakovat!“ Obě herečky ale pro jeho nadšení pochopení neměly a prý ho z hnaly z placu.

Nepoučitelný Libíček

V roli policejního komisaře Brookse se objevil populární Jan Libíček (†42). Ten ale podle pamětníků celé natáčení protrpěl - měl totiž těžkou cukrovku a vážně nemocné ledviny. Jenže doktorů se bál jak čert kříže, a tak své problémy „řešil“ prášky proti bolesti, které zapíjel pivem. Občas si dal také panáka něčeho ostřejšího, jen aby bolest utlumil.

Kolegové se ho marně snažili přesvědčit, aby se svěřil do rukou odborníků. Libíček měl ale svou hlavu a radši trpěl, což se mu později vymstilo. Jak známo, zemřel o čtyři roky později přímo na place při natáčení komedie Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Tuhle směs radši ne

A jaký je vlastně recept na legendární hu-hu koktejl? Vezmete 1 dcl rumu, 1 dcl žloutků, kvasnice, mentol a kyselinu mravenčí a protřepete v šejkru – nesmí se ale udělat vzduchový polštář. Recept je samozřejmě smyšlený a je míněn jen jako jeden z mnoha filmových fórků.

Reklama

Další články

Načítám