Hlavní obsah
Článek

Křemílek a Vochomůrka, Rákosníček, malá čarodějnice i ovčí babička by se divili! Herečka Jiřina Bohdalová (92), která všem těmto večerníčkovým postavám vdechla svým hlasem život, totiž přišla kvůli podvodům o tak velké peníze, že by jí je ani kouzla z pohádek nevrátila! Jak Super.cz již informoval, kvůli padělku obrazů přišla o necelé dva milióny korun. Jenže se ukazuje, že je to ještě mnohem horší. Minimálně o tři milióny!

Dostala se totiž do spárů bankéře, kterého jí doporučila její domovská banka. Osm let v něj měla bezmeznou důvěru a věřila mu tak, že podlehla i báchorkám o tom, že prodává obrazy patřící finančnímu ústavu. Neměla ani šanci mu nevěřit, když si důvěryhodnost dodával tím, že obrazy prodával přímo v prostorách banky, která si toho nikdy nevšimla.

Jenže jak se ukazuje, obětí patrně zločinného spolčení (kromě bývalého bankéře v něm figuruje i řada dalších lidí) nebyla pouze jedinkrát.

Je zvláštní, že bezpečnost v bance byla nastavená tak, že se bankéř mohl dívat na konto Bohdalové, kdy chtěl. Věděl proto, kdy jí přišly větší peníze. Když se tak stalo, hned jí začal nabízet padělky obrazů uznávaných malířů.

Kromě již zmiňovaného padělku díla od Emila Filly šlo i o další.

„Jedná se ještě o obrazy Jana Zrzavého a Jana Slavíčka, úhrnem za asi pět milionů korun,“ řekl deníku Aha! zdroj z policejního vyšetřování s tím, že je populární Bohdalka měla pověšené doma v obýváku. Už jí je ale zabavili kvůli znaleckým posudkům a nyní leží v policejním depozitáři mezi důkazy.

V kauze ještě nikdo nebyl obviněn, bankéř zmizel v cizině, ostatní podezřelí tvrdí, že jsou čistí jako lilie.

Právník herečky podal trestní oznámení jak na bankéře, tak na komerční instituci, která ho zaměstnávala. A vyčítá jí, že dělá mrtvého brouka a dává od podvodu ruce pryč, jako by se jí to ani okrajově netýkalo.

„Jsem prudce zklamaná, jak jsme byli chráněni,“ zlobí se na finanční ústav herečka. Ten se chabě brání tím, že za soukromé aktivity bývalého zaměstnance nemůže a že klienty informoval, že obrazy neprodává. Jestli každý měsíc posílá dopisy s touto informací, nebo zda má zprávu na webu na sedmitisící podstránce, to už ale neupřesnil.

Přestože jednání o odškodnění s podvedenými klienty skončilo na mrtvém bodě, sama banka zvažuje, že bude chtít řešit újmu kvůli poškození svého dobrého jména.

Kromě Jiřiny Bohdalové je v případu řada dalších poškozených a často jde také o velmi vysoké částky.

Měla by podle vás banka odškodnit poškozené včetně Jiřiny Bohdalové?
Ano, za svého zaměstnance ručila svou pověstí
37,3 %
Ne, nemůže za podvodné chování svého zaměstnance
62,7 %
Celkem hlasovalo 5720 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám