Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jaromír Jágr (52) 15. února oslavil kulaté padesátiny, ke kterým mu gratuluje celý hokejový svět. Ten se zároveň sklání před tím, že hokejový bůh, jak se Jágrovi přezdívá, je stále aktivním profesionálním hráčem. Působí v extraligovém týmu Rytíři Kladno, který i většinově vlastní.

„Většina z nás říká ‚klobouk dolů‘, já k tomu přidávám, že mu to strašně závidím. Kdyby mi to zdraví dovolilo, strašně rád bych tam lítal s ním a ten hokej hrál dál. Bohužel tomu tak není,“ přiznal Jágrův kamarád a někdejší kolega z Pittsburghu či olympijského Nagana Jiří Šlégr (52) v pořadu Ledový Peking na Sport.cz.

„Je to něco fantastickýho, co obdivuje celej svět,“ dodal Šlégr, který na počest Jágra dorazil v dresu s jeho jménem. Nosit ho prý bude celý den. „Abych mu dal najevo, že si opravdu vážím toho, co pro naši republiku udělal, a také pro mě a pro všechny spoluhráče, kteří s ním hráli.“

Jágr začal svou kariéru už jako dítě za klub PZ Kladno. V dorosteneckém věku přešel do oddílu Poldi a v šestnácti letech debutoval v nejvyšší soutěži mezi dospělými proti Litvínovu. V roce 1990 nastoupil do týmu Pittsburgh Penguins, kde odstartoval svou zámořskou kariéru.

Působil také v klubech Washington Capitals, New York Rangers, Philadelphia Flyers, Dallas Stars, Boston Bruins, New Jersey Devils, Florida Panthers či Calgary Flames, několik let hrál za Avangard Omsk v KHL.

Ve sbírce cen má zlato z olympiády v Naganu (1998), dva Stanley Cupy (1990/1991 a 1991/1992) i zlaté medaile z mistrovství světa (2005 a 2010). Pětkrát byl oceněn jako nejproduktivnější hráč NHL. V roce 2008 byl uveden do Síně slávy českého hokeje.

Je členem, stejně jako Jiří Šlégr, tzv. Triple Gold Clubu, do kterého patří hráči, kteří vyhráli tři hlavní hokejové turnaje: Stanley Cup, mistrovství světa a olympijské hry.

Jágrovou partnerkou je modelka Dominika Branišová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám