Hlavní obsah
Článek

Snaží se být pozitivní a vůbec si nepřipouštět, že by léčba jeho rakoviny hrtanu mohla dopadnout neúspěšně. Obrovskou ránu jeho psychice teď ale zasadila smrt režiséra Vladimíra Drhy (†73). „Byl to můj druhej táta. Je to všechno v …,“ pláče Jiří Pomeje (†54).

Drha, který natáčel například seriály Bazén nebo Velmi křehké vztahy, podlehl následkům rakoviny v ústech, kvůli níž přišel o část obličeje a nemohl normálně jíst, musel dostávat výživu do břicha. Po letech utrpení ho bohužel nemoc přemohla.

„Jsem z toho na prášky. Vládíček byl pro mě nejdůležitější člověk z branže. Objevil mě v mých dvaceti, a kdyby ho nebylo, tak tu, co se uměleckého světa týče, nejsem. Naučil mě úplně všechno,“ naříkal Pomeje, který právě podstupuje ozařování.

Přes Jiřího tetu mají společné příbuzné, proto se často stýkaly jejich rodiny. Drha například jezdil na návštěvu k Pomejeho rodičům do jižních Čech. A s Jirkou pravidelně trávil Vánoce. Tak blízké pouto měli!

To se prohloubilo nejvíc poté, co se herec kvůli své profesi přestěhoval do Prahy. Několik let u režiséra bydlel, a ještě víc se spřátelili.

Před revolucí u něj hrál hned ve třech filmech: Dotyky, Muka obraznosti a v česko-polské pohádce Jestřábí moudrost. A také v mnoha televizních inscenacích.

„Zažili jsme spolu opravdu strašně moc věcí. V práci i v soukromí. Bylo by to na velmi tlustou knihu. Vládík byl boží člověk a úžasný režisér, kterého všichni milovali a nikdo u něj nikdy neodmítl hrát. Tak ho měli rádi. Pro herectví například objevil Jirku Macháčka,“ doplňuje Pomeje.

„Když mi oznámili diagnózu, čerpal jsem hodně síly z Vládi. Z toho, jak to nese statečně, přestože přišel o půlku obličeje. To, že boj prohrál, je mi zaprvé obrovsky lidsky líto a zadruhé mi to osobně opravdu nepřidává. Musím ale strašně moc poděkovat jeho Filipovi. Má můj obrovský obdiv. Vládíkovi prodloužil život minimálně o deset let. Skvěle se o něj staral, byl s ním v nejhorších chvílích. Měli nádherné, blízké přátelství. Když Vláďa umíral, měl aspoň u sebe někoho, koho miloval a kdo miloval jeho,“ dodal pro Super.cz Pomeje v narážce na Drhova registrovaného partnera, herce Filipa Rajmonta.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám