Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Když se v první polovině šedesátých let objevil Karel Gott (†80) na scéně poprvé, lišil se od ostatních zpěváků hudebním projevem a pro mnohé staromilce působil jako zjevení. Stačila chvíle a publikum bylo na jeho straně. Gott byl rázem hvězdou, jejíž zář sílila s každým novým hitem. A že jich tehdy točil požehnaně.

V době svých začátků však Gott nepatřil k žádným krasavcům. Dodnes panuje názor, že se tehdy jeho hlas krásně poslouchal, ale nedalo se na něj dívat. Připomeňte si s námi několik dobových momentek ze šedesátých let, kdy byla naše největší tuzemská celebrita na vzestupu.

Tehdy Gott vyhrával svá první místa v anketě Zlatý slavík, uspěl na první Bratislavské lyře v roce 1966 a začal navazovat s kontakty se zahraničním trhem.

„Pro moji kariéru byl šestašedesátý rok na Bratislavské lyře zlomový a velmi důležitý. Píseň Pošli to dál zaujala ředitele slavné hamburské firmy Polydor. Ten tehdy udělal se Supraphonem smlouvu a písničku vydal,“ vzpomínal po letech Gott na svůj první kontakt se zahraničím.

V historicky prvním ročníku hudebního festivalu zvítězil Gott ale nakonec s písničkou Mám rozprávkový dom, kterou zpíval ve slovenštině a dodnes patří také k jeho hitům. Od té doby až k dnešku posbíral hudebních trofejí i cen popularity nepočítaně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám