Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

S neduhy stáří, přibývajícím věkem a odchodem z výsluní popularity se špatně vyrovnává většina slavných herců a hereček. Výjimkou v tomto ohledu nebyl ani jeden z nejpopulárnějších herců třicátých a čtyřicátých let Oldřich Nový (†83).

Ten po roce 1948 ztratil punc buržoazní hvězdy, dobrovolně se vzdal svého divadla, kde řediteloval, a filmových rolí podstatně ubylo. Nejsmutnější pro něj byla léta sedmdesátá, kdy mu začaly docházet síly a on se s milovaným kumštem začal loučit.

V roce 1971 se před kamerou mihl naposledy v kultovním seriálu Taková normální rodinka. Nedlouho poté se představitel filmového Kristiána rozloučil i s divadlem. Poslední rolí Oldřicha Nového byl Podkolesin v Ženitbě, kterou jako režisér inscenoval v tehdejší pobočce karlínského divadla, v Hudebním divadle v Nuslích.

„S přibývajícími lety se velice trápil, že je na něm jeho věk vidět. Rozloučení Oldřicha Nového s divadelním publikem bylo velice smutné. On už špatně dýchal, přehnaně dbal na artikulaci, aby mu bylo rozumět. Bylo to tristní. To divadlo bylo takové ošuntělé. Bylo to velice smutné a nedůstojné, že se taková hvězda loučila právě takhle,“ vzpomínal po letech v dokumentu Příběhy slavných Ondřej Suchý.

Ve druhé polovině let sedmdesátých se Nový uzavřel do sebe a přestal vycházet z domu. K tomu se přidaly i zdravotní problémy a splíny. Nakonec už se i svým přátelům, kteří jej navštěvovali, odmítl ukazovat. Do hereckého nebe Oldřich Nový odešel v tichosti na jaře roku 1983.

Reklama

Další články

Načítám