Hlavní obsah
Článek

Fešák, kterého vidíte na fotografii, patřil svého času k nejobsazovanějším hollywoodským hercům. Dámy mu padaly k nohám a jednou z jeho nejlepších kamarádek byla herečka Elizabeth Taylor. On sám však dával přednost mužské společnosti, svou orientaci dlouhá léta tajil, a jako první veřejná osoba podlehl v roce 1985 onemocnění AIDS. Už víte?

Filmografie Rocka Hudsona čítá téměř sedmdesát snímků. Ještě předtím, než se objevil na plátně, se živil jako listonoš, mechanik a řidič. Zatoužil po filmové slávě, přestěhoval se do Los Angeles, a vsadil vše na svůj vzhled. Lovec talentů mu vymyslel úderný pseudonym, začal brát hodiny herectví, šermu, zpěvu, a filmová kariéra se mohla rozběhnout.

Na plátně se Rock objevil v malé roličce poprvé v roce 1948. V padesátých letech už patřil k nejvyhledávanějším krasavcům. Svou první hlavní roli si zahrál v nízkorozpočtovém westernu Scarlet Angel (1952). Následovala řada dalších úspěšných snímků jako například Nádherná posedlost (1954), Gigant (1956), Psané ve větru (1956) nebo Sbohem, armádo (1957).

V šedesátých letech se Hudson objevoval především v rozpustilých komediích, kde byla jeho častou partnerkou Doris Day. Sedmdesátá léta přinesla krach studiového systému a popularita Rocka prudce poklesla. Chytře se zaměřil na svou kariéru v televizních seriálech. Objevil se například také v kultovní Dynastii.

Rock Hudson začal mít první zdravotní problémy spojené s nadměrným pitím a kouřením už v roce 1980. V roce 1981 prodělal srdeční infarkt. V roce 1984 se jeho zdravotní stav prudce zhoršil. Začalo se spekulovat o rakovině jater. V červnu byla Rockovi diagnostikována nemoc AIDS.

Jako první veřejně známá osoba vystoupil Rock Hudson na veřejnost a kromě detailů své nemoci světu prozradil další šokující novinu, že je homosexuálem a jeho dřívější manželství bylo jen účelovým svazkem. Jeho vystoupení mělo okamžitý dopad na zviditelnění nemoci a zahájení lékařského výzkumu. „Nejsem rád, že jsem nemocný. Pokud to pomůže druhým, má mé neštěstí nějakou pozitivní hodnotu,“ prohlásil tehdy.

Rock Hudson, který patřil svého času k největším hollywoodským frajerům, zemřel v roce 1985 ve věku devětapadesáti let. Na vlastní přání byl zpopelněn bez obřadu.

Reklama

Další články

Načítám