Hlavní obsah
Článek

Prestižní festival Berlinale ocenil 23. února 2018 režiséra Jiřího Menzela (†82) a jeho přínos světovému filmu cenou Berlinale Kamera. Stalo se tak při příležitosti světové premiéry filmu Martina Šulíka Tlumočník, v den režisérových osmdesátých narozenin.

Jak již Super.cz informoval, režisér ji nakonec osobně převzít nemohl. Radost ale neměl o nic menší. „Festival Berlinale mám rád, a to z mnoha důvodů. Provází mě dlouhá léta životem. Uváděly se tady filmy, ve kterých jsem hrál, filmy, které jsem točil, byl jsem v mezinárodní porotě, přijel předat cenu Zlatého medvěda Kenu Loachovi za celoživotní dílo," svěřil Menzel.

"Za významnou událost považuji rok 1990, kdy byl můj film Skřivánci na niti oceněn nejvyšší cenou. Nikdo tehdy nevěřil, že byl 20 let v trezoru. Potěšilo mě i uznání filmu Obsluhoval jsem anglického krále cenou FIPRESCI. A jsem rád, že tady je promítán zatím poslední film, ve kterém jsem hrál - Tlumočník. Škoda, jen, že za ocenění Kamera Berlinale, které mi je letos uděleno, mohu poděkovat jen na dálku. Ale věřím, že se za kamarády na Berlinale ještě někdy podívám,“ vzkázal oceněný Jiří Menzel.

Oscarový režisér Jiří Menzel se ve snímku Tlumočník představuje v jedné ze dvou hlavních rolí po boku rakouského herce Petera Simonischeka, držitele Evropské filmové ceny 2016 pro nejlepšího herce za roli ve filmu Toni Erdmann. Právě Peter Simonischek přijal z rukou ředitele Berlinale Dietera Kosslicka cenu Berlinale Kamera pro Jiřího Menzela. Přislíbil, že tuto cenu také předá při příležitosti slavnostní české premiéry filmu v úterý 27. února v Praze.

"Milý Jiří, připravil jsi nám mohoho hodin štěstí v kině, ať už jako režisér nebo herec," řekl ve své řeči Dieter Kosslick. "Kamera Berlinale, kterou ti dnes udělujeme, je díkem za tvůj humor, radost ze života a tvé umění balancovat tak nádherným způsobem na tenké hraně mezi smíchem a slzami," dodal ředitel Berlinale.

"Potkal jsem člověka s velkým srdcem," řekl o Jiřím Menzelovi Peter Simonischek a připomněl, že v jejich věku si člověk už složitěji hledá přátele, nicméně právě při tomto filmu se takové přátelství zrodilo.

Slavnostní premiéra Tlumočníka se v Česku koná 27. února, do kin pak vstoupí 15. března.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám