Hlavní obsah
Článek

Už za dva týdny se uskuteční pátý ročník Cen české filmové kritiky a vedle filmových stálic v nominacích velmi výrazně zabodoval Jiří Mádl (37), který se loni představil nejen jako herec, ale poprvé i v režisérské roli. Jeho film Pojedeme k moři je mezi třemi nejlépe hodnocenými snímky.

Na cenách se utká v osmi kategoriích celkem čtrnáct snímků z produkce loňského roku. Nejlepším snímkem roku se podle hlasování filmových kritiků stane buď Cesta ven režiséra Petra Václava, dramatický příběh mladé Romky, která hledá východisko ze života ve vyloučené komunitě, Fair play v režii Andrey Sedláčkové, který se vrací k tématu zneužívání dopingu v socialistickém sportu, nebo třetí z nejlépe hodnocených filmů, filmový režijní debut herce Jiřího Mádla Pojedeme k moři, jenž je nahlédnutím do zdánlivě idylického světa dětí, do něhož nepříjemně zasahují tajemství dospělých.

O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy Gottland, který tvoří pět snímků režisérských nadějí z pražské FAMU, K oblakům vzhlížíme v režii Martina Duška a Magický hlas rebelky z dílny ikony českého dokumentu Olgy Sommerové.

Cenu RWE pro objev roku pak má šanci získat opět Jiří Mádl coby debutující režisér a scenárista za film Pojedeme k moři, hlavní představitelka filmu Cesta ven Klaudia Dudová a scenárista a režisér Tomáš Pavlíček za originální celovečerní debut Parádně pokecal.

Film Petra Václava Cesta ven získal v konečném součtu 6 nominací, druhý je s 5 nominacemi snímek Jiřího Mádla Pojedeme k moři, 4 nominace má Fair play Andrey Sedláčkové. Po jedné nominaci si pak odnesly další snímky především díky hereckým výkonům – například Tatiany Vilhelmové v hořké komedii Díra u Hanušovic.

Do nominací za mužský herecký výkon se dostalo hned pět herců - Bolek Polívka (74) za film Andělé všedního dne, Matěj Hádek za love story Pohádkář, Martin Finger za černou komedii Krásno, Ondřej Nosálek za romanci My 2 a Petr Šimčák za snímek Pojedeme k moři. Jednu nominaci mají také filmy Hany a Místa díky kameramanským výkonům Martina Žiarana a Jaromíra Kačera.

Jak všechno dopadne, se dozvíme už 24. ledna, kdy bude finále Cen české filmové kritiky v přímém přenosu uvádět ČT 2.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám