Hlavní obsah
Článek

Pandemie nemoci Covid-19 ovlivnila práci celé řady profesí. Zasáhla i showbyznys a svět módy. Módní návrháři přestali tvořit své kolekce a spousta z nich se začala soustředit hlavně na šití roušek, jarní edice Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku byla sloučena s tou podzimní, která proběhne až v září, a pochopitelně byla uzavřena obchodní centra a módní butiky. Pro stylisty proto nebylo vůbec jednoduché shánět modely na focení například nových foto editoriálů.

„První dny se vše zrušilo. Časopisy přestaly fotit, klienti zrušili schůzky. Pak se to ale začalo rozbíhat. Obchody sice zůstaly zavřené, ale pro stylisty otevřely. My totiž pracovat můžeme. Bylo tedy možné se domluvit na návštěvu na konkrétní hodinu,“ popisuje běžnou praxi stylista Filip Vaněk.

Prakticky se nedalo spolehnout na komunikaci se zahraničními módními domy. „Nefunguje zasílání samplů (ukázkových modelů - pozn. red.) a to nejen z Itálie, ale ani z Francie. Řeší se to jinak, že oblečení například nakupujeme z e-shopu. Je to komplikovanější, protože se snažíme, aby focení probíhalo venku. To bývá někdy akční, protože model a modelka nemají roušku, hlídá se, aby se neobjevila policie, pak se nasadí rouška. Funguje to za bojových podmínek,“ říká Vaněk.

A musel se Filip naučit ladit outfit s ochrannými pomůckami? „Viděl jsem nějaké fashion story s rouškami. Bylo to aktuální v době, kdy tyto problémy začínaly. Podle mého názoru nehrozí, že by se to stalo pravidlem,“ říká Filip Vaněk.

Reklama

Další články

Načítám