Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Před dvěma lety představil na karlovarském filmovém festivalu svůj režijní debut, komedii Přes prsty. Nyní se Petr Kolečko (40) vrací opět jako režisér se svým druhým filmem Zbožňovaný v hlavní roli s prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou (77). "Pořád jsem nováček, tak uvidíme, jestli jsem nějak dospěl, nebo ne," smál se.

Režie se ujal proto, že se jedná o intimní téma, jeho vlastní rodinnou historii, a předobrazem titulního hrdiny je jeho vlastní dědeček, vynikající pediatr, který měl i různé slabosti, včetně nevěry. "Je to i o tom, že i tihle velcí muži v sobě mají nějakého prasáckého démona," prozradil Kolečko, jemuž scénář schvalovala maminka, protože dědeček ani babička už nežijí.

"Od začátku jsem myslel na to, že by ho měl hrát Jiří Bartoška a sbíral jsem odvahu ho oslovit. Nakonec je to jediný herec, kterého jsme pro roli oslovili, a jsem rád, že to vzal," svěřil. "Ten film je docela laskavý, obzvlášť na moje poměry. Je i o odpuštění. Myslím si, že odkazuje na klasičtější poctivé české komedie. Je hlubší a citlivější, než bylo Přes prsty, ale nebude chybět ani můj kreténský humor," vysvětloval.

Snímek přichází do kin na konci září a jeho autor doufá, že na něj diváci budou chodit. "Doba je těžká, všichni jsou nervózní, filmů je tam moc, je to skoro bratrovražedný boj, což nikoho z níc netěší. Ale snad si ke Zbožňovanému lidi cestu najdou," věří. "Vždycky mi víc záleželo na divákovi, točím to pro něj, ne kvůli cenám a festivalům," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám