Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Smrt legendárního režiséra Miloše Formana (†86) zasáhla nejen jeho rodnou Českou republiku, kde natočil své první filmy, ale také USA, kde našel druhý domov. Oscarový režisér svou povahou okouzlil řadu filmových hvězd.

„Miloš byl jedním z mých hrdinů ze světa umění. A to nejen proto, že byl skvělý režisér, ale také kvůli jeho přesvědčení o tom, že člověk může zvítězit nad útlakem, a v boji za lepší společnost,“ napsal o české legendě herec Edward Norton, který si zahrál ve filmu Lid versus Larry Flynt. Formana poté na oplátku obsadil do svého režisérského počinu Rabín, kněz a krásná blondýna.

Dojemně na Formana vzpomíná vdova po Kurtu Cobainovi Courtney Love (59), které dal hereckou šanci v době, kdy byla kvůli drogové závislosti odepsaná. „Miloši, naplňoval jsi moji představu o tom, jak má vypadat skutečný muž,“ vzdala hold Formanovi a dodala, že ji pomohl překonat těžké období. Dělat dobré filmy je zábava, pro něj to byla radost. Cítila jsem od něj obrovskou podporu. Poprvé se ke mně někdo choval jako k princezně,“ napsala na Instagramu Courtney, která si zahrála v jeho filmech Lid versus Larry Flynt a Muž na Měsíci.

„Miloš byl mistrem svého řemesla. Když jste přišli na natáčení nebo do restaurace, začal s českým přízvukem volat vaše jméno a vzal vás do náruče. Přišli jsme o skvělého filmaře a člověka,“ zavzpomínal představitel Larryho Flynta Woody Harrelson.

Ke vzpomínkám se přidal i Michael Douglas (79), který produkoval Přelet nad kukaččím hnízdem. „Ztratili jsme jednoho z největších režisérů v dějinách filmu. Měl jsem tu čest s ním spolupracovat a cením si všeho, co mě naučil,“ uvedl herec.

„Opustila nás další výjimečná osobnost. Miloš Forman byl silný a srdečný muž. Bylo mi ctí s ním natáčet,“ uctil českého režiséra Jim Carrey (62), který si zahrál v Muži na Měsíci.

O významu Formana pro Hollywood svědčí i vyjádření Americké filmové akademie: „Filmy Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus získaly Oscary mimo jiné i za nejlepší režii. Byl mistrovským vypravěčem naší doby. Jeho dílo bude inspirovat další generace. Pane Formane, budete nám chybět.“

Reklama

Další články

Načítám