Hlavní obsah
Článek

Česká televize začala natáčet televizní román Bohéma (režie Robert Sedláček), jenž v šesti dílech odhalí osudy prvorepublikových hvězd stříbrného plátna za druhé světové války a po ní.

Hlavním hrdinou a vypravěčem Bohémy bude dramaturg Arnošt, ztvárněný v mládí Michalem Balcarem a následně Oldřichem Kaiserem. Další postavy se pak ujme například David Novotný jako Jaroslav Marvan (†72). „Můj vztah k Jaroslavu Marvanovi se samozřejmě proměnil. Člověk ho celou dobu vnímá nějakým způsobem, ale pak si přečte scénář, který může být samozřejmě z části fikcí, a vidí ho úplně jinak. To je první pohled. Druhý pohled na Marvana přijde, až se do té role dostanu a uvidím jej v kontextu,“ říká herec.

Role Vlasty Buriana se zhostil Vladimír Javorský. „Kdyby nenastoupil v Německu fašismus, tak se podle mě jeho kariéra mohla upínat světovým směrem,“ říká o Burianovi jeho představitel.

„Osudy našich kultovních herců za okupace jsou nesmírně dramatické a mimořádné tím, že linie mezi bohémským životem v barrandovských studiích a koncentrákem či popravištěm byla v té době velice tenká. Ti lidé balancovali mezi přepychem a smrtí, mezi zradou a odbojem, mezi zbabělostí a hrdinstvím. Někdy ti samí lidé kolaborovali a současně spolupracovali s odbojem. Herecké hvězdy jsou pro každý režim velkým lákadlem, protože skrze ně lze manipulovat davy. Jak nacisté, tak i komunisté to dobře věděli a také se toho snažili využít. Nebylo kam utéct. A přitom právě za války se natočily ty nejlepší komedie. Bohéma je strhujícím příběhem také o tomto paradoxu,“ říká kreativní producent Jan Štern.

Natáčení začalo v divadle ABC, pokračovat bude v barrandovských ateliérech, na mnoha historických pražských lokacích a také v Plzni, Mladé Boleslavi a na dalších místech. Potrvá do konce května.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám