Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Christian Bale (Batman), Chris Evans (Captain America) či Robert Downey Jr. (Iron Man) si postavili kariéru na rolích super hrdinů, ale hollywoodské adaptace komiksových příběhů si stejně tak žádají i padouchy. Nejikoničtějším ze všech zlosynů je Joker, do jehož kůže se po Jacku Nicholsonovi (79) a Heathu Ledgerovi (†28) převtělil Jared Leto (52).

Psychopat s destruktivními sklony se poprvé zhmotnil už v roce 1966, kdy mu svou tvář v seriálu Batman propůjčil Cesar Romero. Obor filmového maskérství od těch časů prošel výrazným pokrokem a jeho nástupci tak působí mnohem děsivěji.

Když se v Batmanovi z roku 1989 v roli Jokera objevil legendární Jack Nicholson, komiksového antihrdinu pojal spíše groteskním způsobem, což odpovídalo celkovému pojetí režiséra Tima Burtona. S příchodem Christophera Nolana však Batman výrazně potemněl, což se projevilo i na Heathu Ledgerovi.

Australský herec psychicky labilnímu Jokerovi natolik propadl, že role údajně přispěla k jeho duševním problémům, jež měly za následek hercovu tragickou smrt. Premiéry Temného rytíře se Ledger nedožil a v roce 2009 mu komiksový maniak se zlověstným šklebem posmrtně zajistil Oscara.

Po jeho strhujícím výkonu se zdálo, že žádný další herec nedokáže s démonickou postavou splynout tak jako on. Jared Leto se však postavil před obrovskou výzvu a přijal roli Jokera v Sebevražedném oddílu, který počátkem srpna dorazí do kin.

Držitel Oscara za roli transsexuála v dramatu Klub poslední naděje Jokera pojal ještě zběsileji než jeho zesnulý předchůdce a zelený přeliv i znepokojivé líčení si užíval i po natáčení, takže o něj fanoušci začali mít obavy. Jokerova pomatená mysl by totiž mohla přinést oběť v podobě dalšího talentovaného herce.

Který herec se nejlépe převtělil do Jokera?
Cesar Romero (Batman, 1966)
0,9 %
Jack Nicholson (Batman, 1989)
21,5 %
Heath Ledger (Temný rytíř, 2008)
71,3 %
Jared Leto (Sebevražedný oddíl, 2016)
6,3 %
Celkem hlasovalo 18717 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám