Hlavní obsah
Článek

Když se na obrazovkách Československé televize začal vysílat seriál Velké sedlo (1986), zrodil se nový idol – hrázný Palyza v podání Pavla Nového (71). Mužný herec se divačkám líbil a prožívaly s ním i jeho příběh, ve kterém se mu sice rozpadne rodina, ale on se přesto dokáže porvat s řadou dalších problémů.

Ruku na srdce – autor scénáře Jaroslav Dietl (†53) v tomto případě žádné mistrovské veledílo nenapsal. Seriál o pitné vodě a lidech kolem ní je poněkud idealizovanou představou o vodohospodářích a jejich životě. V tehdejší době bylo zapotřebí ukázat divákům silného, zásadového a zoceleného chlapa, který neustupuje překážkám. A i když ztratí rodinu, znovu se postaví na nohy.

Nostalgie je ale nostalgie, a tak seriál, který reprízuje Česká televize, si své diváky najde jistě i dnes.

Proč se točilo o vodě

Devět dílů seriálu Velké sedlo se soustřeďuje na pracovní i soukromý život hlavních postav, řeší se také partnerské konflikty, rozpady rodin apod. Kromě Pavla Nového si v něm zahráli i Jana Krausová (70), Vítězslav Jandák (72), Jitka Smutná (68) nebo Ivan Vyskočil (74).

Vodohospodářské téma nebylo zvoleno náhodně. Ostravsko tehdy očekávalo velký nárůst spotřeby vody hlavně kvůli průmyslu a lidem bylo třeba vysvětlit nutnost výstavby nové přehrady.

Kde je Velké sedlo

Většina děje se odehrávala na vodním díle nazvaném Velké sedlo, ve skutečnosti Kružberku, což je přehrada postavená v 50. letech. Mimochodem, v jeho blízkosti prožila dětství autorka knih o lvici Else Joy Adamsonová. Pro pamětníky může být zajímavé sledovat, jak Kružberk vypadal v polovině 80. let.

Některá místa už neexistují, protože byla zatopena v době, kdy vznikala nejmladší česká přehradní nádrž Slezská Harta (stavěla se od roku 1987, dokončena byla o deset let později). Voda z přehrady pak zčásti zatopila šest vesnic. Dále se točilo na Žermanické přehradě, na přilehlé řece Moravici, v Budišově nad Budišovkou, na dole Michal v Ostravě, přehradě Šance aj.

Tohle si pes Borek nezasloužil

Pamětníci si nejspíš vzpomenou, že hrázný Palyza měl v seriálu psa. Jeho věrný parťák ale v průběhu natáčení zemřel a bohužel neměl hezký konec. Pes často utíkal, což se mu jednoho dne vymstilo – chytili ho ruští vojáci, kteří v něm viděli vítané zpestření svého jídelníčku (!), a zcela nekompromisně si ho upekli a snědli.

To, že hafan byl dokonale vycvičený, Rusy nezajímalo. Nakonec ho v seriálu zastoupila jeho psí sestra, což prý diváci nepoznali.

Hálová na černé listině

V roli železničářky Libušky Kostrhunové, která má v seriálu pletky s Jožinem Uherčíkem (Vítězslav Jandák), se objevila Monika Hálová (†51). Její jméno nebylo uvedeno v titulcích – důvodem byl hereččin odchod do Kanady, kde se později provdala.

Dietlovo sbohem

Jaroslav Dietl dopředu přesně věděl, co je kdo schopen zahrát, a proto psal texty hercům na tělo. Chtěl tím dosáhnout co největší autentičnosti mluveného slova. V průběhu natáčení Velkého sedla ale přišla z Prahy smutná zpráva, že zemřel, a tak se vysílání seriálu už nedočkal.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám