Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Je nejen herečkou, ale také výtvarnicí s širokým uměleckým rozsahem. „Já jsem člověk, který chce vše vyzkoušet, všechny obory. Studovala jsem malířství a grafiku, pustila se do keramiky. Pak jsem přičichla k divadlu a do toho film. Je to složité skloubit, vždy jedna věc pokulhává. V mém případě je to malování, protože divadlo převládá,“ říká Jana Krausová (70).

Před kameru se poprvé postavila už jako 14letá dívka. Pro Malé letní blues si ji režisér vybral ve škole. „Nevím, jestli režiséři ještě dnes chodí po školách nebo po oblastních divadlech, kde by se pro film našly zajímavé mladé tváře. Moc se totiž neobjevují. Když se podíváte na český film, tak tam hrají stále titíž,“ uvedla k tomu v pořadu Host do domu na Českém rozhlase Dvojce.

Když je řeč o filmu, Krausovou jsme mohli naposledy vidět v Krásnu, lidé si ji asi spojí spíše s divadlem - účinkuje ve Studiu DVA. „Je velký rozdíl mezi divadlem a filmem. Když jdete na jeviště, je to jako když jdete do ringu. Vede vás děj, nálada, vnitřní energie. Film je jiný. Tam je to vše po pauzách, a to strašně rozptyluje,“ dodává herečka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám