Hlavní obsah
Článek

Na domácí hudební scéně byla Jana Kratochvílová (71) už počátkem 70. let minulého století zjevením. Tehdy na sebe ovšem neupozorňovala bizarním zjevem, ale publikum okouzlovala svým hlasem. Podívejte se, jak vypadala předtím, než se začala stylizovat do umělkyně kosmického rozsahu.

Rebelka českého popu se na televizní obrazovce začala objevovat od roku 1973. Po několika vystoupeních ji do své stáje zařadil František Janeček, ale Jana se brzy začala vymezovat vůči soudobé hudební produkci. Socialistický režim ji ovšem neumožňoval se realizovat, což v roce 1983 vyústilo v její „likvidaci“.

Kratochvílová tehdy dostala povolení k účinkování na hudebním festivalu v Irsku. Cesta do zahraničí se jí bohužel prodloužila až do sametové revoluce. V Československu bylo totiž rozhlášeno, že emigrovala, což by v případě okamžitého návratu skončilo jejím uvězněním. Útočiště nakonec našla ve Velké Británii, kde působila pod pseudonymem Jana Pope.

Na svou vlast nezanevřela a po změně režimu začala v Česku opět koncertovat. Oproti svým počátkům však výrazně proměnila hudební styl a začala šířit moudra o rovnováze vesmíru. Kratochvílová vystupuje s kapelou Illuminati.ca v excentrických kostýmech a částečně zahalenou tváří. Pro publikum má kromě hudby s prvky avantgardy připraveny i proslovy s ezoterickým přesahem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám