Hlavní obsah
Článek

Astronomické honoráře populárních filmových herců a hereček vzbuzovaly vždy nejen patřičnou řevnivost mezi kolegy, ale také zvědavost a závist „obyčejných smrtelníků“. Pojďte si s námi napříč filmovou historií připomenout, kolik naše filmové hvězdy v různých obdobích minulého století za filmy vydělávaly.

Nutno podotknout, že koruna měla jinou hodnotu za první republiky, za druhé světové války, po válce, po měnové reformě v roce 1953 i v dalších dekádách, kdy se měnila průměrná měsíční mzda.

Oldřich Nový - Kristián (1939)

Když známý milovník natáčel s Martinem Fričem v prvním válečném roce komedii Kristián, ještě netušil, že právě tenhle snímek ho vystřelí mezi první ligu. Za dvojroli zkušeného bonvivána i ušlápnutého úředníčka tehdy inkasoval pěkně kulatou sumičku. „Tehdy jsem dostal 20 000 korun. A to si ani neumíte představit, kolik lidí mi ten honorář závidělo,“ vzpomínal později Nový.  V následujících válečných letech honoráře stále oblíbenějšího Nového vystoupaly až k částce 100 000 korun za film.

V tom roce člověk na stokorunu pracoval v průměru sedmadvacet hodin. Hodinová mzda se pohybovala mezi třemi a pěti korunami.

Jaroslav Marvan - Anděl na horách (1955)

Jeden z neobsazovanějších herců se těšil velké divácké popularitě od třicátých let, kdy na plátně velmi často sekundoval Burianovi, Novému a dalším. Jeho hvězda ovšem na hvězdné obloze zářila ještě silněji po druhé světové válce, kdy se stal ideálním představitelem bodrých soudruhů, nerudných chlápků i zlepšovatelů v agitkách. Největší popularitu mu přinesla postava revizora Gustava Anděla ve filmech Dovolená s Andělem (1952) a Anděl na horách (1955). Za druhý zmiňovaný film tehdy národem zbožňovaný Marvan (†72) inkasoval nemalou sumu 45 600 korun.

Průměrná mzda byla v polovině padesátých let 1 192 korun.

Václav Neckář - Ostře sledované vlaky (1966)

V roce natáčení Oscarem ověnčeného snímku byl Václav Neckář vycházející hvězdou tuzemské pop music a na kontě měl již své první velké hity. Roli Miloše Hrmy chtěl Menzel původně obsadit Vladimírem Pucholtem, který byl ovšem v té době angažován jinde. Chvíli Menzel uvažoval, že by si ve filmu zahrál hlavní roli sám. Nakonec si střihnul jen menší roli lékaře a hlavní roli dostal po kamerových zkouškách o pár let mladší Václav Neckář. Za natáčecí den tehdy populární zpěvák dostával 160 korun. Za celý film si dle svých vzpomínek přišel na sumu 9 000 korun.

Průměrná mzda v době natáčení byla 1 453 korun. Kupříkladu kilo mouky v té době stálo 3 koruny a 20 haléřů. Lístek do kina stál 6 korun. Dámské punčochy 18 korun.

Jiří Sovák - Marečku, podejte mi pero! (1975)

Od šedesátých let patřil společně s Vladimírem Menšíkem, Vlastimilem Brodským a Rudolfem Hrušínským k nejlépe placeným hercům také Jiří Sovák. Za roli Kroupy staršího, který je svými kolegy donucen navštěvovat večerní školu v komedii Oldřicha Lipského, si tehdy značně populární Sovák přišel na velmi hezké peníze. Za tenhle film totiž údajně inkasoval přes čtyřicet tisíc korun.

Průměrná mzda v té době činila 2382 korun. Litrová láhev rumu stála 65 korun. Bochník chleba 4 koruny a 40 haléřů.

Jana Šulcová - S tebou mě baví svět (1982)

Postava Kateřiny Horákové ve filmu Marie Poledňákové S tebou mě baví svět byla nesporně hereččinou rolí životní. Film se tehdy kromě zimních exteriérů natáčel také v hereččině rodinné vile, kterou v té době sdílela s dcerami a manželem Oldřichem Víznerem. Za účinkování v nejoblíbenější komedii minulého století si Šulcová přišla na 13 800 korun československých.

Průměrná mzda v té době činila 2765 korun. Litrovka bílého vína stála 28 korun. Kilo rýže stálo deset korun.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám