Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Když začal zkoušet štěstí v Hollywoodu, uspěl s vypracovaným tělem i fotogenickým obličejem okamžitě. A vydrželo mu to hezkých pár desítek let. Dnes je jeho jméno symbolem zlaté éry Hollywoodu. Cary Grant byl, je a bude zkrátka jen jeden.

Opuštěný

Cary se narodil v roce 1904 v anglickém Bristolu jako Archibald Alexander Leach. Manželství jeho rodičů, kterým první syn zemřel před prvními narozeninami na tuberkulózní zánět mozku, nebylo nikdy harmonické.

Poté co otec Elias odešel z domu za jinou ženou, přišla další rána. Matka Elsie, kterou jednoho dne Archie doma marně hledal, byla pryč. Rodina jeho matky přišla nejdříve s historkou, že odjela k moři, posléze se zprávou o smrtícím infarktu. Desetiletému chlapci se zhroutil svět.

Artistou

Ač dostal Archie stipendium na prestižní střední škole, učení moc nedal. Miloval představení pantomimy a také Chaplinovy filmy. Po škole si za pár šilinků týdně přivydělával jako osvětlovač v divadelních sálech.

Když poprvé viděl artistickou skupinu, která si říkala Akrobati Boba Pendera nebo také Penderova banda obrů, byl okouzlen.

Když Archie vedoucímu skupiny předvedl pár přemetů i to, jak dokáže chodit po rukou, dostal od něj laso. Poté, co zfalšoval povolení otce, vyrazil se skupinou na první turné. Opakované „útěky“ měly za důsledek vyloučení ze školy.

Z Bristolu až na Broadway

Specialitou budoucí filmové star byla chůze na chůdách, nejrůznější pády a další artistické kousky. První dvě léta skupina křižovala Británií a podívali se i do Evropy. Pak přišla nabídka z newyorské Broadwaye.

Když se skupina vracela zpět, čerstvě osmnáctiletý Archie okouzlen New Yorkem se trhnul. Živil se všelijak. Přes den prodával kravaty, večer dělal společnost dámám z lepší společnosti a potloukal se po divadlech.

Prorazit na Broadwayi se Archiemu nakonec podařilo v roce 1927. Zlé jazyky tvrdily, že díky známosti s producentem Reginaldem Hammersteinem, který byl gay.

Hollywood

V Los Angeles, kam vyrazil hledat štěstí, si Archieho všimli lovci talentů ze studia Paramount. Hledali někoho, kdo by mohl nahradit Garyho Coopera. Členem nové akvizice studia s pětiletým kontraktem, honorářem 450 dolarů týdně a novým jménem se stal Cary Grant.

K první popularitě filmového nováčka pomohly snímky Plavovlasá Venuše (1932) a Nejsem anděl (1933). V prvním byl partnerem Marlene Dietrich a ve druhém May West. Po úspěchu filmů Leopardí žena (1938), Příběh z Filadelfie (1940) a Podezření (1941) byl z Caryho Granta zbožňovaný idol číslo jedna.

Skrývaná láska

Při natáčení filmu Žhavá sobota (1932) se Cary seznámil s nezadaným kolegou Randolphem Scottem. Slovo dalo slovo a začali spolu bydlet. Vzniklo mezi nimi ale mnohem silnější pouto. Když se už velmi populární Grant stěhoval do lepšího, jeho „kamarád“ se stěhoval s ním.

„Cary byl rád, že má Randyho v domě, a ještě víc, když zjistil, že mají v lásce v podstatě totéž: popíjení, kouření a drahé šaty. Velmi dobře si vyhovovali i sexuálně,“ píše Marc Eliot v životopisné knize o Grantovi.

Vztah obou mužů, pečlivě kamuflovaný několika manželstvími i přítelkyněmi, s přestávkami vydržel celých jedenáct let.

Manželky

První Grantovou manželkou se v roce 1934 stala herečka Virginia Cherrill. Svazek plný nedorozumění, osočování a vášnivých hádek vydržel pouze rok. Druhé Grantovo manželství s bohatou dědičkou Barbarou Hutton vydrželo jen tři roky.

Idylické nebylo ani třetí manželství s Betsy Drake, přesto vydrželo třináct let. Čtvrtou manželkou Caryho Granta byla mladá půvabná herečka Dyan Cannon.

Brali se v roce 1965 po tříletém vztahu a v následujícím roce se jim narodila dcera Jennifer. Tři roky po svatbě přišel bouřlivý rozvod propíraný bulvárem.

Ztracená máma

Právě v  době, kdy Grant prožíval první slávu i své první manželské peklo, se od otce, kterého neviděl patnáct let, dozvěděl šokující informaci, že žije jeho matka Elsie.

Před lety po psychickém zhroucení skončila v léčebně pro duševně choré na periferii Bristolu. Rozčarovaný syn začal svou matku opět navštěvovat a zaplatil jí lepší péči v jiném ústavu. Elsie se dožila požehnaného věku čtyřiadevadesáti let.

Oscar

Vrcholem Grantovy kariéry byly Hitchcockovy filmy Chyťte zloděje (1955) a Na sever severozápadní linkou (1959). V roce 1966 se Cary stal otcem a také se k nevůli své mladé manželky rozhodl jít do důchodu.

Nejprestižnější americké filmové ceny se Grantovi vyhýbaly, nominován byl jen dvakrát. Čestného Oscara za celoživotní dílo nakonec v roce 1970 ale přeci jen dostal. Do hereckého nebe Cary Grant odešel 26. listopadu 1986 po těžké mozkové mrtvici. Bylo mu 82 let.

Reklama

Další články

Načítám