Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Tak tohle je rarita! Vstup nejzářivější hvězdy českého filmu Jany Brejchové (84) na hvězdný olymp má většina lidí spojený s fenomenálním snímkem Jiřího Krejčíka Vlčí jáma (1957). Brejchová se ovšem na plátně poprvé objevila už o čtyři roky dříve v komunistické agitce Jiřího Sequence Olověný chléb (1953).

Třináctiletá Jana si tehdy po boku hvězd zvučných jmen zahrála dívku s přezdívkou Píďalka a na hlavě měla havraní kudrny. Poznali byste ji?

„Film Olověný chléb nejenže řekne mnoho našim dětem a pionýrům, neboť v něm poznají skutečnost, kterou sami neprožili a o které již dnes málo slyší, ale dospělým divákům připomene období hospodářské krize, období nezaměstnanosti, stávek a krvavých srážek dělníků s policií v buržoazní republice,“ psalo se tehdy pochvalně ve Filmovém přehledu.

Z dnešního pohledu je na tomto tendenčním snímku, který právem upadl do zapomnění, zajímavá právě účast mladičké Brejchové, jejíž hvězdná kariéra se v následujících desetiletích rozběhla k těm nejnáročnějším hereckým úkolům.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám