Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Dočkal se poct náležejících jen skutečným velikánům! Herce Jana Třísku (†80), kterého si veřejnost asi nejvíc spojuje s porevoluční Obecnou školou Jana Svěráka, v níž fantasticky zahrál učitele Igora Hnízda, přišly do pražského Národního divadla vyprovodit na poslední cestu davy lidí. Nejen kolegů z kumštu, ale i obdivovatelů, kteří jsou jeho nečekaným skonem také stále zasaženi!

Čestnou stráž u rakve herce drželi při posledním rozloučení Iva Janžurová, Jan Hrušínský, Miluše Šplechtová, Vladimír Javorský, Martina Preissová, Taťjána Medvecká, Antonie Talacková, Jiří Štěpnička, Petra Špalková a jiní. Během obřadu promluvili ředitel Národního divadla Jan Burian, ministr kultury Daniel Herman nebo herec Martin Huba.

Jan Tříska zemřel v pondělí 25. září na následky zranění, které o dva dny dříve utrpěl po pádu z Karlova mostu. I když někteří lidé nesmyslně spekulovali o tom, zda nemohlo jít o sebevraždu, podle všeho to byla nešťastná náhoda.

Před každou větší prací Tříska totiž chodil meditovat na nejslavnější český most; věřil, že mu to přinese štěstí. Již samotný pád do vody z výšky měl fatální následky, z vody ho pak polští záchranáři z výletní lodi zachránili po více než deseti minutách. Přes veškerou snahu lékařů ve Vojenské nemocnici se ho bohužel nepodařilo zachránit.

„Znal jsem ho od prvního ročníku DAMU a vždycky jsem respektoval, jaký to byl až extrémní profesionál. Byla s ním velká legrace, šířil takový ten typický americký optimismus, ale tolik, až mě tím někdy skoro až štval,“ vzpomínal na kolegu například Jiří Krampol.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám