Hlavní obsah
Článek

Snad každému z těch, kdo v pondělí oplakávají herce Jana Třísku (†80), na mysl vytane jako první nekompromisní, ale spravedlivý učitel z malotřídky v Obecné škole. V tomhle oblíbeném filmu byl fantastický a každý by jistě rád ocenil, kdyby se k roli vrátil. Sám Tříska o tom uvažoval!

Nakolik šlo o legraci a nakolik o vážnou věc, ví on jen sám. Režisér filmu Jan Svěrák každopádně ve vzpomínce na něj uveřejnil email, který mu od Třísky přišel. A v něm roli zmiňuje.

„V létě v hotelu Adria jsem čekal na výtah. Když přijel, stál v něm kuchař ve vysoké bílé čepici, plácnul dlaní do stěny a vykřikl: Jmenuji se Igor Hnízdo! Napadá mě: co kdyby Igor Hnízdo po dvaceti letech neměl trubičky v nose a elektrický vozíček s kyslíkovým přístrojem? Ale jezdil by na drahém závodním kole do fitka a zvedal činky,“ fantazírovala hvězda českého kumštu.

„Také by lezl na cvičné horolezecké stěně. Jeho bývalí žáci, padesátníci s obrovskými pupky, by ho navštěvovali. Igor by na dálku miloval mladá potetovaná dvojčátka. Ale ty by z něj měly srandu. Co ty na to?“ psal Svěrákovi. Pravděpodobně jde o nadsázku. Není ale snění o takové reinkarnaci oblíbené postavy příjemné? Bohužel se toho však už nikdy nedočkáme.

Zprávy od něj končily vždy nějakým pozdravem. Tentokrát to bylo rozloučení Tvůj navždy. A stejný pozdrav do nebe mu poslal režisér, u kterého si zahrál i ve snímku Po strništi bos.

Reklama

Další články

Načítám