Hlavní obsah
Článek

Moderátor Jan Rosák (76), kterého posluchači znají z Českého rozhlasu Dvojka, se zapojil do projektu Týden paměti. Akci, která upozorňuje na problematiku života lidí postižených demencí, organizuje Česká alzheimerovská společnost (ČALS). Jak vyšetření Rosákovy paměti dopadlo?

„Ze začátku jsem měl strach, abych nezklamal, a na závěr jsem byl pyšný, že jsem nezklamal,“ řekl Rosák, jenž dosáhl 98 bodů ze sta, a může tedy být se svou pamětí spokojený. „Nezapamatoval jsem si jen dvě jména měst a ty už nezapomenu nadosmrti – Královice a Dobroslav,“ přiznal.

Snadné to prý nebylo především kvůli rychlosti, s jakou test probíhá. „Je to docela náročný, protože je to v tempu, a navíc jsem si všimnul, že je tam také údaj o tom, jak rychle člověk ten test absolvoval. Ale to tempo je někdy takový zrádný, protože člověk začne zmatkovat, a jenom třeba vypočítat (vyjmenovat) dejme tomu 20 nebo 25 názvů zvířat je tak najednou obtíž, i když za normálních okolností by to člověk jen tak vystřihl od pasu, ale v tom časovém presu to není taková legrace,“ popsal svou zkušenost Rosák. Paměťový test podstoupil v budově Českého rozhlasu, jenž s ČALS spolupracuje.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám