Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ve čtvrtek 17. února měl Jan Přeučil (87) úctyhodné 85. narozeniny. Oslavil je s přáteli a kolegy stylově. Dostal dárek v podobě životopisného dokumentu, který natáčel režisér Artur Kaiser. „Na dnešek jsem se těšil velice, protože jsem věděl, že tady bude řada kamarádů a kolegů, se kterými jsem se i řadu let neviděl,“ řekl nám po příchodu na místo oslavy v Kině Lucerna Přeučil.

Před premiérou jsme se krále klobouků ptali, jestli nebylo těžké otevírat některé životní kapitoly. Přeučil totiž ve snímku prozradil mnohé ze svého profesního, ale i soukromého života. Rozpovídal se například o tom, co prožíval v době, když jeho otce zatklo StB a skončil v komunistickém lágru.

„Je to zásadní moment v mém životě. Velice si na ten okamžik vzpomínám, když mého otce zavřeli. Celá rodina to zoufalým způsobem odnesla. Museli jsme se do 24 hodin vystěhovat. Já a sestra jsme měli zakázané školy, musel jsem se jít učit do ČKD Stalingrad,“ vzpomíná na těžké chvíle Přeučil a vzpomínku rázem obrací: „Byl jsem šťastný, když se táta po patnácti letech vrátil v plné energii, síle, a uměl se dívat na život stále s krásným otevřeným pohledem. Byl to nádherný člověk. Určitě se na nás seshora dívá.“

V dokumentu se filmaři dotkli i smutného okamžiku, kdy Jan Přeučil našel svou druhou ženu Štěpánku Haničincovou doma bez známek života. „Patří to k životu. Štěpánka neunesla moment, když jí byla zakázaná činnost v televizi. Řešila to svérázným způsobem, což mělo dopad na její odchod,“ vzpomíná herec.

Také tentokrát Přeučil dokázal, že se na svět divá pozitivním pohledem. „Měl jsem obrovské štěstí, že jsem potkal svou třetí ženu Evičku Hruškovou-Přeučilovou. Je to pro mě neskutečné štěstí.“

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám