Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Ohromný tlak diváků i médií televize Prima neustála a raději se rozhodla vycouvat z maléru, na který si zadělala ve středu a jenž ve čtvrtek celý den marně žehlila. Jak jsme vás již informovali, stanice neodvysílala Show Jana Krause (70) v pravidelném čase, místo něj pustila reprízu. Nejdřív tvrdila, že to bylo kvůli pozdnímu dodání materiálu ze strany produkce, pak přišla s tím, že by mohla dostat pokutu kvůli nevyváženosti (začátek dílu je velmi kritický vůči prezidentu Zemanovi, kterému jde kanál dle některých až moc na ruku). Jenže jak moderátor, tak dozorový orgán její argumenty smetli ze stolu, přesto nakonec došlo k částečnému zkrácení. Hlasujte v anketě na konci článku!

Televize na základě mnoha nesouhlasných ohlasů nejdříve slíbila odvysílat Show ve čtvrtek, ale se zcenzurovaným začátkem. Prý proto, že by jí Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) mohla chtít napařit pokutu. Jenže ta se ohradila, Primu obvinila z alibismu a její vyjádření označila za účelové. Televize prý moc dobře ví, že Rada by za pořad už kvůli rozhodnutí z minula sankce ani náhodou nemohla uvalit.

„Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu. FTV Prima tak rozhodně nemůže argumentovat jakousi nejistotou či právní neurčitostí. RRTV se distancuje od snahy provozovatele hledat viníka svého postupu na straně regulátora,“ napsal v prohlášení ředitel Rady Ivan Krejčí.

Prima musela tušit, že kdyby použila pomyslné nůžky jinak, než bylo domluveno, Jan Kraus by si to rozhodně nenechal líbit, patrně by došlo i k soudním přím, protože předem neodsouhlasený zásah do pořadu je proti smluvním podmínkám obou stran. Moderátor souhlasil jen s mírným pokrácením úvodu, aby nebyl přehnaně dlouhý.

Televize původně chtěla zasáhnout víc, prý plánovala celý úvod s nástupem padesátky osobností vynechat. Díl ale odvysílala téměř celý. Nakonec nejviditelněji v úvodu chyběla například reakce Báry Štěpánové s názory na MIloše Zemana a Andreje Babiše.

„Kdysi bylo heslo ‚Republiku si rozvracet nedáme‘, tak prosím pěkně ‚Naši zemi si ukrást nedáme‘. Ani tím monstrem na Hradě, ani tím pánem ze Slovenska,“ uvedla Bára Štěpánová v narážce na Miloše Zemana a Andreje Babiše.

Fuč byla i slova Magdaleny Dietlové o Karlu Schwarzenbergovi, i to, co vyřkl bývalý mluvčí Václava Klause Tomáš Klvaňa. Zajímavé je, že vlastně bývalého nadřízeného nepřímo zkritizoval, když za jediné dobré prezidenty označil Masaryka a Havla.

Otázkou zůstává, zda celá aféra mezi Primou a Krausem nevnesla mezi obě strany klín, který už nepůjde odstranit. Uvidíme, kolikrát a jestli vůbec se Show Jana Krause ve vysílání ještě objeví.

Komu věříte ve sporu Prima versus Kraus?
Televizi Prima
9,6 %
Janu Krausovi
73,2 %
Ani jedné straně
17,2 %
Celkem hlasovalo 141754 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám