Hlavní obsah
Článek

Narodily se ve stejném roce, znamení, a dokonce pouhý den od sebe. Přestože životní příběhy Lucie Bílé (58) a Ivety Bartošové (†48) mají řadu podobných momentů, jejich kariéry se odvíjely jinak. Pojďme si připomenout začátky dvou zpěvaček a svého času také velkých rivalek, jejichž jména v české pop music něco znamenají...

Hvězda Ivety Bartošové vyletěla strmě poté, co se poprvé objevila vedle Petra Sepéšiho v televizním pořadu Sejdeme se na výsluní. Zazpívali nezapomenutelné Knoflíky lásky a cesta do tuzemského šoubyznysu byla otevřená. Následovaly další hity, televizní vystoupení a nahrávání. Úspěchy téhle mladé dvojky přerušila tragická autonehoda Petra Sepéšiho, když jej v roce 1985 na železničním přejezdu smetl vlak. Iveta Bartošová se zhroutila. Ač se dnes jejich vztah interpretuje různě, zpěvačka na něj vždy vzpomínala jako na první velkou životní lásku. Iveta Bartošová se na scénu vrátila. Hity Hej pane diskžokej, Radovánky nebo Léto jí přinesly obrovskou popularitu a ona ve Zlatém slavíkovi 1986 po devíti letech sundala z první příčky o dvacet let starší Hanu Zagorovou. Stal se z ní miláček publika. Mezi největší Ivetiny hity téhle éry patří písničky Málo mě zná, Když láska schází nebo Víš lásko.

Když se v polovině devadesátých let stala Iveta Bartošová mámou, její popularita nebyla už tak závratná. Vše změnilo až její účinkování v muzikálu Dracula a romanticky laděné album Ve jménu lásky, na kterém se objevil i hit Tři oříšky. Právě ten Ivetu katapultoval zpět na výsluní popularity. Další léta Ivety Bartošové jsou ovšem ve znamení vzestupů i pádů. Osobní krize řeší Bartošová pokusy o sebevraždu, únikem k alkoholu a končí v léčebně. Pokusy o fungující partnerský vztah končí vždy katastrofou. Do posledního manželství s Josefem Rychtářem vstoupila Iveta Bartošová v září 2013. O sedm měsíců později spáchala sebevraždu skokem pod vlak.

Hudební začátky Lucie Bílé nedaly o jejích pozdějších úspěších tušit vůbec nic. První pěvecké ostruhy sbírala ještě jako švadlenka snící o slávě zpěvačky pod jménem Hana Zaňáková se skupinami Automat a Arakain. Lucii Bílou z ní udělal až producent Petr Hannig. Ten jí také napsal její první známou písničku Neposlušné tenisky, kterou dnes Lucie prý ze srdce nenávidí. Bouřlivý let k hvězdným výšinám se tehdy nekonal.

Na první vlnu popularity si Lucie musela počkat až do roku 1992. Tehdy se objevila v prvním velkolepém muzikálu Bídnici a televizními obrazovkami poprvé proletěl klip k písni Láska je láska, který brzy zakázali. Spolupráce s Ondřejem Soukupem a Gabrielou Osvaldovou nesla své ovoce. Album Miss Ariel posbíralo řadu hudebních cen a Lucie Bílá usedla jako královna na pomyslný trůn porevoluční pop music, odkud ji žádná mladší kolegyně zatím natrvalo nesesadila. Letos na jaře Lucie oslavila padesátiny a vydala nové album. Velkolepé koncerty však musela kvůli indispozici přesunout na leden příštího roku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám