Hlavní obsah
Článek

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary letos vstupuje do druhé padesátky. Jména zahraničních hvězd, které by měly 51. ročník navštívit, dosud prezident Jiří Bartoška (77) neprozradil, ale aspoň jedno jméno umělce, který dostane Křišťálový glóbus za celoživotní dílo, je jasné.

Jako jej loni převzala Iva Janžurová (82), letos k 85. narozeninám čeká na Jiřinu Bohdalovou (92). Stejně jako Janžurová, tak ani Bohdalová rozhodně takovou cenu nepovažuje za tečku za svojí hereckou kariérou. Vitalitu by oběma dámám mohl každý závidět. A jaký film, který naši Bohdalku charakterizuje, se bude promítat? "Rozhodli jsme se pro film Karla Kachyni Ucho," prozradil Bartoška.

Dalším snímkem v podstatě ze stejné doby, na který bude upřena pozornost, je snímek Intimní osvětlení Ivana Passera, jehož digitalizovaná verze se bude za účasti autora premiérově uvádět. Novou sekcí festivalu jsou filmy o začlenění postižených Lidé odvedle, která se bude uvádět ve spolupráci s nadací Sirius, kterou na první tiskové konferenci festivalu zastupoval člen správní rady, známý moderátor Pavel Zuna.

Na své si ale přijdou nejen filmoví fandové, ale i ti hudební. Místo loňské Lucie bude hrát na zahájení symfonický orchestr neznámější filmové melodie, za doprovodu orchestru bude v letním kině zpívat i Aneta Langerová (37). Ve filmové znělce si tentokrát zahraje Zdeněk Svěrák (88).

Reklama

Další články

Načítám