Hlavní obsah
Článek

Páté pokračování příběhu o mladém kouzelníkovi Harrym Potterovi s názvem Fénixův řád vzniklo před 13 lety a dodnes patří mezi nejoblíbenější z fantastické série. Podívejte se na zajímavosti, které jste o filmu možná nevěděli.

Na konci scény, kdy Harry, Ron a Hermiona rozebírají Harryho polibek se spolužačkou Cho Chang, se všichni tři naráz rozesmějí. Ovšem nejedná se o smích plánovaný, pubertální herci se jednoduše začali tlemit a režisérovi to přišlo vhod.

Katie Leung, která si Cho zahrála, byla z líbací scény s Danielem Radcliffem tak nervózní, že se na ni týdny připravovala. V den natáčení ovšem Radcliff onemocněl, a tak muselo být odloženo.

Podle scénáře se v díle vůbec neměla objevit postava domácího skřítka Krátury, autorka knižní předlohy J.K. Rowling ale víceméně trvala na tom, aby tam byla, i když v díle neměla vyloženě zásadní roli.

Helen McCrory měla původně ztvárnit Bellatrix Lestrange, kvůli těhotenství však roli přenechala Heleně Bonham Carter (57) a sama si zahrála její sestru Narcissu Malfoy.

Fanoušky nenáviděná postava Dolores Umbridge není zcela smyšlená. J. K. Rowling přiznala, že se inspirovala osobou, kterou sama znala a neměla vůbec v lásce. Také se nechala slyšet, že antipatie byly vzájemné.

V kouzelnických soubojích nejde o žádné pošetilé mávání hůlkou. Aby scény působily věrohodně, najala si produkce choreografa, který aktéry naučil přesné pohyby, a každý z nich si musel osvojit vlastní styl. Například Lucius Malfoy měl s hůlkou zacházet formálně a ztuhle, zatímco třeba Sirius Black víc spontánně v tzv. street fight stylu.

Emma Watson (33) vážně uvažovala o tom, že po tomto dílu nebude pokračovat v natáčení Harryho Pottera. Nakonec ale usoudila, že by pro fanoušky bylo nepříjemné, kdyby hrál Hermionu někdo jiný.

Během scény na Ministerstvu kouzel se Matthewovi Lewisovi alias Nevillu Longbottomovi stala nepříjemná nehoda. Když mu Helena Bonham Carter držela u ucha hůlku, nešťastně otočil hlavou a poranil si ušní bubínek. Ačkoliv na několik dní ohluchl, dodnes na scénu vzpomíná se smíchem.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám