Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Po několika dnech, kdy přicházely zaručené zprávy z blízkého okolí královské rodiny ohledně vévodkyně Meghan (42) a prince Harryho (39) se pár ozval s oficiálním prohlášením.

Na své stránky s názvem Sussex Royal vyvěsili dlouhý seznam toho, co je čeká a jak bude jejich život vypadat po tom, co se vzdali rolí v královské rodině. Začátkem jara jim začíná 12měsíční přerod, který byl v lednu dojednaný s palácem.

Princ Harry a jeho o tři roky starší manželka oznámili svůj úmysl vzdát se role předních členů královské rodiny 8. ledna. Ač si pár myslel, že bude střídavě žít v Británii a Kanadě a měli zájem některé povinnosti dále vykonávat, královna byla jiného názoru.

Buckinghamský palác jim s osamostatněním vyhověl, ale zároveň jim sdělil, že už nebudou plnit žádné pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině, a také už nebudou financováni z veřejných prostředků. Princ poté ve svém prohlášení přiznal, že je z celé situace smutný, a že doufal v jiný výsledek jednání.

Od 1. dubna nebudou mít Harry a Meghan kancelář v Buckinghamském paláci a s veřejností budou komunikovat skrze svou charitativní organizaci.

Její jméno se podle spekulací opravdu bude muset jmenovat jinak, než jak bylo dříve avizováno. Pár totiž nesmí nadále používat královské označení „royal“. Mluvčí páru uvedla, že důvodem jsou vládní předpisy.

Páru i jejich prvorozenému synovi také nadále přísluší mít ochranku, což pramení z princova veřejného profilu i toho, že byl narozen do královské rodiny a má své zásluhy v armádě.

Jako major britské armády nebude princ Harry po dalších 12 měsíců vykonávat žádné oficiální povinnosti, dokud se nevyjasní nové podmínky jeho fungování. V prohlášení ovšem dodává, že bude nadále podporovat vojenskou komunitu neoficiálně.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám