Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Třetí ročník světových her zdravotně postižených vojáků Invictus Games zná své šampióny. Stejně jako v předešlých dvou ročnících si ani jediný den nenechal ujít princ Harry (39), který sportovní hry vymyslel a stvořil. Letos mu ovšem do oka padla jedna z účastnic, americká seržantka Elizabeth Marks, která utrpěla těžká poranění nohy během mise v Iráku v roce 2010.

Sympatická šestadvacetiletá rodačka z Arizony byla součástí amerického plaveckého týmu a v disciplíně plavání volným stylem na 100 metrů se jí podařilo získat zlato. Medaili jí předával sám princ Harry, který byl již předtím několikrát spatřen, jak si s pohlednou paralympičkou rozumí.

Elizabeth měla ovšem o dalším osudu svého zlatého kovu jasno. Jen pár okamžiků poté, co jí Harry medaili nasadil na krk, mu ji vrátila se slovy, že by si přála, aby ji předal lékařům v nemocnici Papworth Hospital v anglickém Cambridgeshire, kteří jí před dvěma lety zachránili život.

Elizabeth se totiž chystala se svým týmem již na první Invictus Games v roce 2014, jenže den před odletem z Washingtonu přišla o hlas, a i když se necítila nejlépe, přeci jen odcestovala. Jenže už během přistávání v Londýně nemohla dýchat a s domnělým zápalem plic byla hospitalizována. Během dalších 24 hodin se její stav natolik zhoršil, že musela být napojena na dýchací přístroje a její plíce se plnily tekutinou. Nakonec upadla do umělého spánku. Zachránili ji prý právě lékaři z nemocnice Papworth specializující se na nemoci srdce a plic, pro které nechali z londýnské nemocnice poslat...

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám