Hlavní obsah
Článek

Cvičitelka Hanka Kynychová (55) v minulosti spolupracovala na kampaních prevence domácího násilí a násilí uplatňovaného na ženách. Nyní se spolu s bubeníkem Tokhim, který s dětmi v základních školách pravidelně pracuje v rámci svého projektu Bubny do škol, zapojila i edukativní tour proti šikaně. Řešilo se i téma útěků a pohřešovaných dětí.

„Nejen jako trojnásobná máma, ale také jako zakladatelka Nadačního fondu Hanky Kynychové, který se stará o děti v dětských domovech, cítím potřebu tuto akci podpořit. Představa, že se mi děti ztratí a já nebudu vědět, kde jsou, je strašná. Stalo se mi, že jsem v hypermarketu ztratila jednu ze svých dcer. Zaběhla za regál z jiné strany a nemohla jsem ji chvíli najít. Asi to bylo pár vteřin, než jsem ji našla, ale mně to přišlo jako věčnost. Krve by se ve mně nedořezal a už bych to nechtěla nikdy zažít," vysvětlila Hanka.

"Co se týká dětí v dětských domovech, tak tam jsou útěky bohužel časté. V rámci aktivit mého nadačního fondu se snažíme dětem naplnit volný čas, ukázat jim nějaký směr a být jim dobrými kamarády, aby se měly případně komu svěřit,“ upřesnila Kynychová, proč se rozhodla projekt podpořit.

Na akci dorazila poprvé v brýlích, které nebyly pouze na ozdobu, ale jsou opravdu dioptrické. „Dlouho jsem se brýlím bránila, nechtěla jsem být jako stará bába, ale když už mě opravdu oči bolely tak, že jsem si vypěstovala tik, abych očím ulevila, rozhodla jsem se konat a mám brýle jak na dálku, tak i na blízko. Konečně vidím a oči mě přestávají bolet. A taky dobře vidím na to, co dělají moje děti,“ smála se Hanka.

O svém projektu mluvil ale hlavně Tokhi. „Tento projekt je prevencí proti šikaně, je to nová forma vzdělávání. Vyučujeme prostřednictvím rytmů a nástrojů komunikaci a jde o to, aby se děti vnímaly, poslouchaly a respektovaly navzájem. Není to vyučování techniky bubnování. Bubny a trubky jsou prostředkem k tomu, aby si děti užily kolektivní činnost a všichni pochopili, že jsou stejně důležití,“ vysvětlil bubeník, který kývl na nabídku Policie ČR spojit síly a vyráží na tour po základních školách.

„Myslím si, že to spojení je ideální. Děti mají právo vést šťastný život, a ne mít někde vzadu myšlenku, že utečou z domova. Navíc je dobré, aby všechny děti věděly, že utéct od čehokoliv není dobrý klíč při řešení problémů," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám