Hlavní obsah
Článek

Nejznámější česká cvičitelka se v loňském roce rozhodla odhalit svoji třináctou komnatu, aby pomohla ženám, které stejně jako ona prožily, nebo dokonce prožívají domácí násilí. Hanka Kynychová (55) zveřejnila svůj příběh z mládí, kdy jí jeden z jejích partnerů fyzicky týral. Jak sama říká, nebylo jednoduché jít s kůží na trh.

„Nebylo to příjemné, ale věděla jsem, že pomáhám dobré věci. Když se mi vybavovaly živé vzpomínky, tak jsem se snažila si stále opakovat, že je na světě spousta žen, které jsou na tom daleko hůř, než jsem byla já, a že jim takto mohu alespoň trochu pomoc,“ popisuje svoje pocity cvičitelka, která se rozhodla stát tváří preventivní kampaně Policie ČR Zkus to říct, jenž se již druhým rokem snaží šířit prevenci domácího násilí a násilí na ženách.

„Trochu se mi podlomila kolena, když jsem se od svých známých dozvěděla, že se mě tehdejší agresor snaží kontaktovat. Snažil se na mě sehnat telefonní číslo. Nebylo mi úplně dobře, ale okamžitě jsem se spojila se zástupci Policie ČR, kteří mají projekt Zkus to říct na starosti. Dozvěděla jsem se, že jsem díky jejich ochraně v bezpečí. Navíc jsem měla stoprocentní podporu a ochranu manžela, takže jsem si promluvila sama se sebou a řekla jsem si, že se nesmím bát, protože to, co dělám, má smysl,“ popsala svůj čerstvý zážitek Kynychová.

Ta za několik týdnů vyráží opět mezi české ženy se svojí cvičební tour Pohyb pomáhá 2, která se koná právě pod záštitou Policie ČR. Ženy a dívky si s Hankou mohou nejen zacvičit, ale také popovídat, a navíc zde najdou i odbornou pomoc a to nejen pro sebe, ale třeba pro kamarádku nebo někoho ve svém okolí, kdo je psychicky nebo fyzicky týraný.

Tour Pohyb pomáhá v loňském roce pomohla reálně pěti obětem domácího násilí, které si opravdu za Kynychovou přišly pro radu. „Navíc se na mě ve fitku obrátila kamarádka jedné mojí klientky, která byla obětí domácího násilí. Společně jsme jí pomohly odejít od partnera. Klientka je nyní šťastná a já mám dobrý pocit, že ten smysl projektu a ta pomoc je opravdu hmatatelná,“ popisuje svoji aktivní pomoc Kynychová, která je pro ni tak trochu satisfakcí za to celé příkoří, které se jí dělo.

A jaký byl její vlastní příběh? „Před více než pětadvaceti lety jsem se zamotala do vztahu, který trval téměř tři roky. Velmi často se stávalo, že mi tehdejší partner zakazoval chodit s kamarádkami na kafe nebo se věnovat věcem, které mám ráda. Bohužel došlo i na facky, několikrát jsem měla vytrhané vlasy a prožila jsem si ošklivé chvíle. Fyzické násilí u nás sice nebylo na denním pořádku, ale myslím si, že muž na ženu nesmí nikdy vztáhnout ruku, proto to, co se u nás dělo, považuji za domácí násilí,“ uzavřela Kynychová.

„Policie ČR dlouhodobě působí na poli prevence. Problematika domácího násilí je natolik citlivá a mnohdy utajená, že se komunikace s obětmi těchto útoků přes cvičitelku Hanku Kynychovou jeví jako velmi pozitivní. Ženy, které mají tuto nepříjemnou zkušenost, mnohdy nemají tolik sil a odvahy, aby kontaktovaly přímo Policii ČR, a tento způsob svěření se jim může pomoci v jejich nelehké situaci,“ vysvětluje úlohu Kynychové v tomto projektu pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová z policejního prezidia.

„Evidujeme ročně přibližně 1300 případů vykázání v souvislosti s domácím násilím. Tato problematika je o to více závažná, že se jedná o násilí za zavřenými dveřmi, v soukromí a beze svědků. Následky domácího násilí si mnohdy vyžádají celoživotní psychické nebo zdravotní následky, mnohdy i smrt. Proto prostřednictvím Hanky oslovujeme širokou veřejnost s návrhy, jak je možné situaci řešit, nemlčet a zkusit říct, že se děje něco nepřijatelného,“ dodala.

Zmíněných 1300 případů zahrnuje pouze o ty nahlášené Policii ČR, u incidentů jsou téměř v 700 případech ročně přítomny nezletilé děti, které si pak následky takových zážitků nesou celý svůj život. A právě děti byly jedním z dalších důvodů, proč se Kynychová rozhodla tento projekt podpořit. Již deset let aktivně spolupracuje s dětmi z dětských domovů, které ve svých biologických rodinách zažívají násilí zcela běžně. Ženy jsou dospělé a s násilím se přece jen vyrovnají lépe než dítě, které bezmezně důvěřuje svým rodičům a je na nich závislé.

Tour Pohyb pomáhá 2, která letos zavítá do sedmi měst ČR, startuje 18. 2. v Praze, pokračuje 25. 2. v Liberci, 26. 2. v Mostě, 4. 3. v Tišnově, 5. 3. ve Strakonicích, 11. 3. v Břeclavi a zakončena bude 12. 3. v Třinci. Vstup na akci je zdarma.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám