Hlavní obsah
Článek

Krásná Lilia Khousnoutdinová (35) porodila před pár dny v domácím prostředí syna Karla. Porod proběhl za přítomnosti asistentky, ona i miminko jsou naštěstí v naprostém pořádku. Nyní Lilia překvapila snímky z porodu.

„Rodila jsem doma za Prahou na krásném místě, které máme u potoka. Takže porod byl doslova za hudebního doprovodu řeky. Jsme oba zdraví, malý se má k světu,“ řekla Super.cz Lilia a dodala, že porod byl velmi rychlý. „Byla jsem ve vaně a šly jsme s porodní asistentkou na procházku, takže jsem porodila mezi vanou a dveřmi," upřesnila.

Nyní radí nastávajícím maminkám, které se také rozhodnou rodit mimo nemocnici. "Zde můžeme využít řadu různých pomůcek, klasicky například balón či pytel, o které se lze opřít. Samozřejmě je možné se opírat i o křeslo, postel, o manžela nebo o dulu sedící na židli. Důležité je, aby byla žena uvolněná a zároveň využívala podporu gravitace," říká Lilia a přidává další rady.

Doporučuje se procházet, což podle ní porod urychlí. Nedá dopustit na pomůcky jako houpačka, lano, šátek, o které se může žena zachytit nebo se do nich zavěsit při silných stazích.

Ideální jsou podle ní porody ve vaně. Teplá voda může prý poskytovat velkou úlevu. "Před finální fází porodu má často žena touhu vystoupit z vody. Kontrast, který následně vznikne díky působení gravitace, může vypuzovací fázi značně urychlit. Ostatně toto byla i má poslední zkušenost," dodala partnerka Janečka.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám