Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Má větší svaly než většina mužů a je nejlepší českou profesionální kulturistkou. Margita Zámolová má čtyři bronzové medaile z mistrovství světa a ve svých 48 letech u nás nemá konkurenci. Přátelí se s Arnoldem Schwarzeneggerem (76) a zvedá v posilovně takové váhy, že i někteří muži jen závistivě zírají. Tyhle obří svaly vás u ženy hodně překvapí.

"Od malička sportuju, začala jsem atletikou. Dělala jsem karate, judo až jsem se dostala ke kulturistice. Líbilo se mi, jak se tělo mění, svaly rostou," říká o svém těle, které rozhodně není dřinou posledních let, ale celoživotní makačkou.

"Nestačí cvičení, musí se dodržovat výživa. Zaměřuju se na bílkoviny, jím dva gramy na kilogram tělesné váhy. Před závodama dávám větší prostor bílkovinám, denně sním tak 600 gramů masa plus proteiny, aminokyseliny. Omezuju sacharidy a přidávám zelenou zeleninu," vysvětluje.

Zatímco průměrná štíhlá žena má kolem třiceti procent tuku v těle, Margita je doslova samý sval. "Mám 2,8 procenta tuku v těle, ale musí to jít ještě dolů. Na minulých závodech jsem měla 1,9," překvapuje Margita, která se nyní připravuje na soutěž Arnolda Schwarzeneggera s názvem Arnold Classic USA, která startuje 5. března v americkém Columbusu a česká kulturistka bude jedinou naší zástupkyní.

"Soutěž je jen pro nejlepší z celého světa a pouze pro pozvané profesionály. S Arnoldem se potkáváme několikrát ročně na závodech, viděla jsem ho na natáčení v Budapešti, kde točil Terminátora. Známe se dobře," usmívá se.

Jsou ještě vůbec obří svaly Margity zdravé? "Když něco děláte profesionálně, není to už úplně o zdravé. Začínají bolesti kloubů, loktů. Mám manžela, který je lékař a hlídá mě. Dělá mi vyšetření genetiky, mám doplňky stravy, snažím se tělo chránit," dodala.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám